Hårt slag för L med valet runt knuten

Förvåning. Bestörtning. Sorg. Mårten Grothérus blixtsorti ur Liberalerna slog på onsdagen ner som en bomb bland valkampanjande partikamrater och företrädare för den borgerliga alliansen.

Foto:

Katrineholm2018-05-27 07:00

När kkuriren på förmiddagen besökte Liberalernas valstuga sken Lennart Halvardsson, Marianne Körling Ström och Stefan Käll ikapp med solen. Ingen av de tre fullmäktigekandidaterna kände till Grothérus plötsliga sorti och orsaken därtill.

Nyheten fick dem att omedelbart mulna.

– Det var mycket tråkigt att höra, sa Körling Ström.

Ingen av dem ville kommentera saken ytterligare och hänvisade till sin gruppledare, oppositionsrådet Ewa Callhammar.

Jag är ledsen för Mårtens skull men det är förstås också olyckligt för partiet

”Jättejättesorgligt”, beklagade hon det inträffade.

– Jag är ledsen för Mårtens skull men det är förstås också olyckligt för partiet.

Grothérus är det andra, nyvalda förstanamnet som tvingats lämna toppkandidaturen till Katrineholms kommunfullmäktige sedan Callhammar meddelade att hon ska sluta som gruppledare. Hennes beslut påverkas inte av den senaste händelseutvecklingen.

– Jag siktar fortfarande på landstinget.

Som första namn på L:s kommunlista betraktades Grothérus som en sannolik gruppledare för partiet efter valet. Men det var aldrig givet, påpekar Callhammar: uppdraget ges vid ett medlemsmöte först efter valet.

– Nu tar vi nya tag, det måste vi. Vi är många i partiet, så vi står inte och faller med Mårten. Jag hoppas att väljarna kommer att se på vår politik, den kompetens vi har i partiet, vad vi har uträttat och vad vi vill åstadkomma nästa mandatperiod.

Kristdemokraternas gruppledare Joha Frondelius beklagar L:s besvärliga sits. På kort sikt tror han att orsaken till den kan påverka väljarnas generella tilltro till politiker.

– Politiker får inte göra något som helst fel, speciellt inte ett lagbrott. Gör man det måste man ta konsekvenserna av det.

Också i Centerpartiets valstuga kom nyheten om Grothérus avhopp som en fullständig överraskning. Sten Holmgren och gruppledaren Inger Fredriksson uttryckte ledsnad för Liberalernas skull.

I vissa lägen, tycker de, är det svårt att dra gränsen mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende av en politiker, vad som avgör om hen kan stanna eller måste gå. "En p-bot jagar vi inte någon för", säger de. Fortkörning är ett annat exempel.

– Kanske borde det finnas en skiljelinje mellan överträdelser som begås av oaktsamhet eller med uppsåt, funderar fullmäktigekandidaten Anders Gölevik.

Som centerpartist har han skrivit under en försäkring i vilken han förbinder sig att dela partiets politik, grundläggande värderingar och försäkrar att han inte har en bakgrund som kan skada partiet.

Med stöd av denna moraliska försäkran kan partiet uppmana den som kandiderar eller har blivit vald att lämna sin plats.

– Om du är under förundersökning, ska du träda tillbaka medan den pågår. Blir du sedan friad kan du komma tillbaka, säger Inger Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!