Förhandlingarna inför det nya avtalet har kretsat mycket kring hur lärarnas förutsättningar påverkar deras uppdrag – och välmående.
Det handlar om brister i arbetsmiljön. Otydliga, ibland dysfunktionella organisationer. Arbetstider som flyter över i privatliv.
Skolavtal 21 innehåller verktyg till förändringar som Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund länge efterlyst. Inte alla medlemmar håller med, men fackens centrala budskap är att verktygen är bra.
Och på arbetsgivarsidan?
– Avtalet sätter extra tumskruvar på oss. Men det ser vi som positivt, säger Sara Alexanderson, förvaltningschef för Viadidakt som svarar för vuxenutbildningen i Katrineholms och Vingåkers kommuner.
– Det ger oss ett tydligt uppdrag att fortsätta med arbetet vi påbörjade under förra avtalsperioden, säger Helene Björkqvist, chef för bildningsförvaltningen och högst ansvarig tjänsteman förskola, grundskola och gymnasium.
En nyhet som de pekar på, är att det nu ska ta fram en plan med förbättringsinsatser gällande arbetstid, arbetsmiljö, arbetsorganisation och lönebildning. Det är positivt att både arbetsgivare och fack leder den processen, tycker Björkqvist.
– Facken har också tryckt på att man vill ha bredare analyser och planer för lönebildning. Krav på sådana ingår också i det nya avtalet. I den partsgemensamma uppföljningen och analysen som ska göras, ska man särskilt beakta kompetens, särskilt ansvar, yrkesskicklighet och erfarenhet som bidrar till verksamhetens mål, säger Björkqvist.