Hårda förhandlingar väntar om nästa års hyror

Snart inleds förhandlingarna om hyrorna inför nästa år. Fastighetsägare har i flera regioner yrkat på en höjning på omkring tio procent. "Det är en omöjlighet", säger Anders Hördin på Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker.

Anders Hördin, sekreterare för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker, samt Lisa Hjelm, chef medlem, marknad och näringspolitik för Fastighetsägarna.

Anders Hördin, sekreterare för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker, samt Lisa Hjelm, chef medlem, marknad och näringspolitik för Fastighetsägarna.

Foto: Anton Swärdhagen, Fastighetsägarna

Katrineholm2022-10-09 20:57

För majoriteten av Sveriges hyresgäster förhandlas den nya hyran varje år av Hyresgästföreningen. Deras motpart är i många fall branschorganisationen Fastighetsägarna, som representerar drygt 3 200 medlemsföretag, varav de flesta är privatägda fastighetsbolag.

Årets förhandlingar kommer i en krävande tid för både hyresgäster och fastighetsägare. Vi har sett en stigande inflation, vilket har visat sig i höjda priser på bland annat el, livsmedel, byggmaterial och bränsle.

Nytt för i år är att parterna för första gången kommer att mötas under en grundläggande trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna.

– Vi slöt den i somras. Nu är vi överens om vilka parametrar de här förhandlingarna ska vila på, så vi tror och hoppas att man inte kommer att komma till låsta lägen. Men det är ett tufft läge att testa den här modellen i, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef för Fastighetsägarna Mittnord.

Ofta tillkännager Fastighetsägarna ett yrkande på hur många procent de vill att hyrorna ska höjas med, men det kan också vänta till det första mötet. För de flesta kommuner ska de nya hyrorna börja gälla redan vid årsskiftet, men om förhandlingarna inte är färdiga kan de nya hyrorna även komma att appliceras retroaktivt.

undefined
Lisa Hjelm, chef medlem, marknad och näringspolitik för branchorganisationen Fastighetsägarna.

Lisa Hjelm vet ännu inte vilken procentsats de kommer att kräva för Katrineholm.

– Man gör ju yrkanden väldigt lokalt och jag vågar inte säga något än, men de yrkanden som har kommit ut i landet ligger på runt 10 procent, säger hon.

Enligt SCB har den genomsnittliga hyreshöjningen i landet under det senaste decenniet inte överstigit 2,2 procent och höjningen för 2022 var i snitt 1,7 procent.

Hur tror ni att hyresgästerna skulle reagera på en höjning på tio procent?

– Naturligtvis har vi stor respekt för människors privatekonomi som kan se väldigt olika ut. Våra medlemmar är väldigt måna om sina hyresgäster och man får förlita sig om att samhällets stödsystem kommer att finnas där för dem som behöver det. Det är en större fråga och de kostnadsökningar som drabbar fastighetsägarna i år får de betala redan nu, så man är en krockkudde.

Hur tror ni att förhandlingarna kommer att gå?

– Det är med intentionen att komma överens som vi går in i förhandlingarna. Vi har en förhoppning om att kunna mötas med förståelse. Vi vill mena att hyresjusteringarna historiskt har hållits tillbaka, de har släpat under många år.

undefined
Anders Hördin, sekreterare i Hyresgästföreningen för Katrineholm och Vingåker, tycker att det skulle vara omöjligt för många hyresgäster att klara av en hyreshöjning på tio procent.

Anders Hördin är sekreterare för Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker. Han är inne på sitt 39:e aktiva år inom föreningen och har lång erfarenhet av hyresförhandlingar. Han har sett att flera regioner föreslagit en höjning på omkring tio procent.

– Det är en omöjlighet. Vi fick en chock, naturligtvis. Vi har varit ute och pratat med folk och de är ju oroliga. De tänker att elen och vattnet också kommer att bli dyrare, speciellt för dem som har kallhyra, säger han.

Vad skulle en hyreshöjning på tio procent innebära för folk?

– Det skulle bli katastrof! Många pensionärer kommer inte att klara av det. Det finns inte heller några alternativ för dem, de tomma lägenheter som finns är nyrenoverade och för dyra. Så folk är oroliga, det är inget snack om saken.

undefined
Hyresgästföreningen är en medlemsorganisation för hyresgäster i Sverige med drygt en halv miljon medlemmar. Varje år förhandlar de hyran för tre miljoner hyresgäster.

Anders Hördin vet ännu inte när den första förhandlingsdagen blir, men han är redan nu förberedd på att det kommer att bli kämpigt.

– Jag är inte alls säker på att vi hinner komma överens innan årsskiftet och då är faran att det blir en retroaktiv hyreshöjning. Det är mycket möjligt att det också måste lämnas till hyresmarknadskommittén eller hyresnämnden. Jag har varit med i förhandlingsarbetet i många år och risken för att det ska bli jobbigt har inte varit så här stor på länge.

Han ger inte mycket för Fastighetsägarnas argument om att de grupper som kommer att få det svårt att betala hyran behöver få mer stöd av staten.

– Det är fel att skattebetalarna ska betala för att fastighetsägarna ska få pengar i sina fickor. Det är en mänsklig rättighet att ha någonstans att bo. Fastighetsägarna gör ju förhållandevis stora vinster, annars skulle de lägga ner.

Detta till trots vill han vara tydlig med att det inte brukar vara några arga miner under förhandlingarna.

– Vi ska säga att de här förhandlingarna varje år sker i en bra anda. Det är kloka diskussioner och det brukar fungera bra här i Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!