På innergården i boendeområdet Rosenbusken, intill biblioteket i Katrineholm sitter sju hyresgäster vid ett bord. En av dem, Ingrid Andersson, bjuder på fikabröd som hon har bakat på morgonen.
Den här dagen närvarar något färre antal personer än vanligt, de brukar vara ungefär tio–tolv stycken. Under sommarmånaderna träffas de i trädgården varje eftermiddag om vädret tillåter. Några brukar göra handarbeten. Några andra bara pratar och skämtar.
- Vi tycker att det är så roligt det här, just den sociala biten. Man ska inte sitta inne och mögla i sin egen lägenhet. Människor behöver komma ut, säger Elsa Lundgren.
Hon berättar att alla som bor i Rosenbusken är välkomna, men att det oftast är samma gäng som dyker upp. Från en balkong sticker någon fram huvudet och tittar ned mot innergården.
- Det är lite synd att inte ännu fler kommer ut, säger Elsa Lundgren.
I en separat artikel skriver KK om en undersökning som visar att få svenskar umgås med sina grannar.
Ingrid Andersson och några grannar började träffas i trädgården redan i slutet av 1990-talet. Sedan dess har fler och fler grannar anslutit sig till gemenskapen.
- Jag förstår inte varför man inte skulle kunna umgås med sina grannar. Grannarna betyder mycket för oss. Vi tittar till varandra och håller lite koll, säger Ingrid Andersson.
Några tror att det kan bero på att människor är mer stressade i dag än tidigare och därför inte hinner umgås med sina grannar i samma utsträckning som förr.
- Jag är uppvuxen på landet och där gick man hem till varandra och hälsade på, säger Mary Andersson.
Elsa Lundgren fyller i.
- Saker ska vara så märkvärdiga i dag. Man ska bjuda på mat och nästan skicka inbjudningskort. Sen när det är dags att bjuda igen får man nästan ångest för vad man ska bjuda på, säger Elsa Lundgren.
Under vinterhalvåret träffas de i en samlingslokal som ligger på markplan, med entré mot Fredsgatan/Kungsgatan. Då blir det bara några gånger i veckan. De äter mat eller fikar tillsammans och kör sittgympa. Några spelar kortspelet canasta.
- Vi har det bra som har en lokal att vara i och en fin trädgård, säger Elsa Lundgren.
För att kunna arrangera olika aktiviteter, som exempelvis boulens dag tidigare i augusti, finns en arbetsgrupp i Rosenbusken.
- De är så fantastiskt duktiga på att ordna saker. Det kände jag direkt när jag flyttade hit, säger Karin Ronvall.