Här springer råttorna runt de dumpade soporna

Återvinningsstationen är ofta full med dumpat skräp. Mellan containrarna springer råttorna i klungor. Nu kan stationen få övervakningskameror, eller tas bort.

Återvinningsstationen vid Vallavägen på Norr ser ofta ut så här. Fullt med sopor ligger slängda bredvid insamlingscontainrarna.

Återvinningsstationen vid Vallavägen på Norr ser ofta ut så här. Fullt med sopor ligger slängda bredvid insamlingscontainrarna.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2020-09-30 21:02

Återvinningsstationen i korsningen mellan Stockholmsvägen och Vallavägen på Norr har dragits med problem i många år. Vid tidningens besök på tisdagsförmiddagen sprang åtminstone ett tiotal råttor fram och tillbaka för att hämta matrester och sedan söka skydd bland dumpade sopor eller under containrarna.

undefined
Tittar man noga, så ser man en av råttorna titta fram under den vänstra containern.

Men råttor ska inte finnas på återvinningsstationer. Det säger Mikael Edenqvist, som är tillförordnad regionchef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

– Råttor är ett ovanligt inslag på stationerna. Men de kan komma fram nu när hösten kommer och det börjar bli kallare, säger han.

Orsaken till råttorna är just det dumpade avfallet, som ofta finns på den här återvinningsstationen. FTI känner till problemet, och har vidtagit åtgärder.

– Den här stationen städas fyra dagar i veckan. Normalt städar man en till två gånger i veckan, men här har vi fördubblat frekvensen på grund av nedskräpningen, säger Mikael Edenqvist.

Men det verkar inte hjälpa. När tidningen besöker stationen står ett flertal sopsäckar och kartonger fulla med oklart innehåll intill containrarna. Dessutom ligger leksaker, någon form av sits, brädor och en garderob slängd på marken.

– Det brukar vara hushållssopor som slängs där, och sådant drar till sig gnagare och fåglar. Det är skillnad om det slängs exempelvis möbler, det lockar inte till sig djur, säger Mikael Edenqvist.

Han råder den som kommer till en nedskräpad återvinningsstation, eller som ser skadedjur där, att kontakta FTI och göra en felanmälan, gärna via deras hemsida.

Mikael Edenqvist vill nu ta till ytterligare krafttag vid stationen på Norr. 

– Receptet är nog inte att städa sju dagar i veckan. Jag vill ta en djupare titt på den här stationen och se vad vi kan göra. Det kan handla om informationsinsatser, kameror, eller se över hur ofta vi tömmer de olika containrarna.

undefined
Mikael Edenqvist, tillförordnad regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Att lägga ut gift eller fällor för att bekämpa råttorna tror han däremot inte är någon idé.

– Det är väldigt svårt. På en plats där det ligger matrester kommer råttorna inte att gå till giftet.

Den allra sista åtgärden som FTI kan ta till, är att helt ta bort återvinningsstationen.

– Det händer mycket sällan att vi gör det, och vi vill verkligen inte behöva göra det. Men det har hänt, senast i år, att vi har tagit bort stationer, när situationen blivit ohanterlig.

Karta: Återvinningsstationen på Norr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!