Prover och remisser skickas i rör – underlättar för vårdpersonal

Varje månad går omkring 4 000 sändningar, med bland annat prover och remisser, i rör genom Kullbergska sjukhuset. De flesta av patronerna skickas mellan akuten och laboratoriet.

En fläkt startar i rörpostcentralen, som suger patronen hit, till rörpostcentralen. Sedan blåser fläkten patronen vidare till rätt mottagning eller avdelning, berättar Mikael Frankefors, elingenjör.

En fläkt startar i rörpostcentralen, som suger patronen hit, till rörpostcentralen. Sedan blåser fläkten patronen vidare till rätt mottagning eller avdelning, berättar Mikael Frankefors, elingenjör.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2024-09-19 05:54

Nyheten i korthet

  • Kullbergska sjukhuset använder ett rörpostsystem för att skicka prover och remisser mellan avdelningar, vilket effektiviserar arbetet för vårdpersonalen.
  • Systemet, som togs i bruk för två år sedan, består av en kilometer rör och hanterar omkring 4 000 sändningar varje månad, mestadels mellan akuten och laboratoriet.
  • Sjukhuset har även en robotstation på laboratoriet som automatiskt tar emot och hanterar innehållet i rörpostpatronerna, vilket ytterligare förbättrar effektiviteten.

En trappa ner, i kulvertarna under Kullbergska sjukhuset, ligger rörpostcentralen.

– Det här är som en gammal televäxel som skyfflar runt rörpostpatronerna, säger Mikael Frankefors, elingenjör på Region Sörmland.

undefined
Mikael Frankefors är elingenjör på Region Sörmland.

Det är nu två år sedan det nya rörpostsystemet togs i bruk och enligt Frankefors fungerar det jättebra.

På sjukhuset finns ett tiotal stationer från vilka man kan skicka eller ta emot rörpost, bland annat på vårdavdelningarna, akuten, dialysen och laboratoriet. Det som ska skickas läggs i en patron, som med hjälp av fläktar sugs eller blåses i rör mellan de olika stationerna.

– Det här är ett stödsystem som förenklar för hälso- och sjukvården. Så att man kan jobba med annat. Det skulle vara intressant att se hur många steg vi ersätter med det här systemet, säger Mikael Frankefors.

undefined
4000 patroner skickas med rörpost på Kullbergska varje månad.
undefined
Rörpostpatronen kommer in genom ett av de övre rören, för att sedan förflyttas och skickas vidare i ett nytt rör.
undefined
På laboratoriet tas patronen emot av en robot, bakom glaset, som öppnar den och tömmer innehållet i den vita lådan.

Anläggningen består av en kilometer rör. I den skickas 4 000 sändningar i månaden. Merparten går mellan akuten och laboratoriet. På laboratoriet finns dessutom en robotstation som automatiskt tar emot patronen och plockar ur innehållet i den och lägger det i en låda. Sedan skickas den tomma patronen tillbaka till stationen som den kom ifrån.

– Det du får ner i patronen kan du skicka. Det mesta som skickas är provrör och remisser, i snygga plastfickor, så att det inte läcker ut. Vi vill ju inte att någonting läcker ut i rören, för de är svåra att rengöra.

Alla patronerna är programmerade med ett litet chip, så att de kan läsas av, när de ska skickas tillbaka automatiskt.

– Vi har en patron som gjort 30 000 resor sedan starten 2022, på två år, säger Mikael Frankefors.

undefined
På Kullbergska sjukhuset skickas främst prover och remisser i rörposten. Men det finns system, på andra sjukhus, där man kan skicka exempelvis blod.
undefined
Den nya rörpostcentralen på Kullbergska togs i drift för två år sedan.
undefined
Några av fläktarna som suger eller blåser patronen i rätt riktning.
undefined
Rörpostcentralen ligger nere i kulverten. Mikael Frankefors visar vägen.
undefined
Mikael Frankefors visar hur rörpostcentralen fungerar.
undefined
Mikael Frankefors visar hur rörpostcentralen fungerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!