En trappa ner, i kulvertarna under Kullbergska sjukhuset, ligger rörpostcentralen.
– Det här är som en gammal televäxel som skyfflar runt rörpostpatronerna, säger Mikael Frankefors, elingenjör på Region Sörmland.
Det är nu två år sedan det nya rörpostsystemet togs i bruk och enligt Frankefors fungerar det jättebra.
På sjukhuset finns ett tiotal stationer från vilka man kan skicka eller ta emot rörpost, bland annat på vårdavdelningarna, akuten, dialysen och laboratoriet. Det som ska skickas läggs i en patron, som med hjälp av fläktar sugs eller blåses i rör mellan de olika stationerna.
– Det här är ett stödsystem som förenklar för hälso- och sjukvården. Så att man kan jobba med annat. Det skulle vara intressant att se hur många steg vi ersätter med det här systemet, säger Mikael Frankefors.
Anläggningen består av en kilometer rör. I den skickas 4 000 sändningar i månaden. Merparten går mellan akuten och laboratoriet. På laboratoriet finns dessutom en robotstation som automatiskt tar emot patronen och plockar ur innehållet i den och lägger det i en låda. Sedan skickas den tomma patronen tillbaka till stationen som den kom ifrån.
– Det du får ner i patronen kan du skicka. Det mesta som skickas är provrör och remisser, i snygga plastfickor, så att det inte läcker ut. Vi vill ju inte att någonting läcker ut i rören, för de är svåra att rengöra.
Alla patronerna är programmerade med ett litet chip, så att de kan läsas av, när de ska skickas tillbaka automatiskt.
– Vi har en patron som gjort 30 000 resor sedan starten 2022, på två år, säger Mikael Frankefors.