Här ska skogen brinna för mångfaldens skull

Om du endera dagen ser brandrök stiga mot himlen över Bie/Floda behöver du inte slå larm. Skogen står i lågor – men under kontrollerade former och för den biologiska mångfaldens skull.

Ingen rök utan eld - men om det endara dagen börjar brinna i skogen vid Ljusgryten, så är lågorna under kontroll.

Ingen rök utan eld - men om det endara dagen börjar brinna i skogen vid Ljusgryten, så är lågorna under kontroll.

Foto: John Locher/TT

Katrineholm2020-06-10 07:34

Det är Ericsbergs säteri som till fredag eller lördag planerar en större naturvårdsbränning vid Ljusgryten. Om planen går i lås återstår att se: förhållandena för kontrollerade skogsbränder är ofta mycket snäva.
Ibland genomförs bränningarna med endast någon dags varsel.

– Det blir vår entreprenör som avgör när läget är det rätta. De vill ha det lite torrare än skogen varit senaste tiden. Men det får inte vara för torrt – eller för rått. Och det får inte vara för mycket vindbyar, säger John Erlandsson, skogsförvaltare på Ericsberg. 
Markägaren och entreprenören SITA i Sverige AB har informerat räddningstjänsten och boende i skogsområdets närhet. Nu är det upp till vädrets makter om skogen kan tändas på eller inte.
Platsen för naturvårdsbränningen är ett cirka tolv hektar stort område, 120 000 kvadratmeter, i anslutning till ädelfisksjön. Att under säkra former låta skogen bli lågornas rov ingår som ett åtagande i Ericsbergs PEFC-certifiering.

Certifieringen ska garantera att skogen sköts enligt de krav som ställs för ett naturvårdsanpassat skogsbruk. PEFC ålägger Ericsberg att bränna av cirka fem procent av ägornas föryngringsareal.
– Många skogsägare är certifierade numera, det är vad branschen och kunderna efterfrågar. Det är en försäkran om att trävarorna kommer från ett skogsbruk som bedrivs på hållbart sätt, säger Erlandsson.

undefined
Många privata skogsägare men också länsstyrelsen genomför numera naturvårdsbränningar för den biologiska mångfaldens skull.


Nordens barrskog är formad av bränder sedan årtusenden. För ett par hundra år sedan var det fortfarande vanligt att skog och mark ödelades av eld. Sedan effektiviserades brandbekämpningen och övervakningen. 
Det har varit till nackdel för den biologiska mångfalden: vissa arter och djur är beroende av att det ibland brinner. 

– Syftet med vår naturvårdsbränning är att gynna dessa arter. Bland annat finns skalbaggar som kräver död ved, säger Erlandsson.
Det är inte omöjligt att ytterligare en kontrollerad skogsbrand kommer att rasa samtidigt. Även länsstyrelsen planerar en naturvårdsbränning inför veckoslutet. I det fallet är platsen Askö naturreservat utanför Trosa.
Länsstyrelsen har gjort sådana bränningar sedan 2013, som en del av miljömålet för levande skogar.
– Vår strategi är att bränna av 10–20 hektar per år. Det har under de senaste tio åren blivit ett nytt tillskott i naturvårdens verktygslåda, säger länsstyrelsens reservatsförvaltare Per Folkesson.

Karta: Ljus-Gryten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!