Här sjunker vägen – boende rasar: "För jävligt"

Jimmy Århage är kritisk mot hur Trafikverket sköter vägen förbi Sjöholms skola. Han hävdar att bilister tvingas köra på mitten på grund av att vägen sjunkit. "Jag tycker att det är för jävligt att de inte gör i ordning den."

Jimmy Århage visar sättningen i en av kurvorna på vägen förbi Luvsjön och Sjöholms tidigare skola.

Jimmy Århage visar sättningen i en av kurvorna på vägen förbi Luvsjön och Sjöholms tidigare skola.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2024-10-05 09:45

Mellan bron vid Genne kvarn och korsningen vid Forsavägen pågår ett beläggningsarbete sedan i tisdags. Först läggs makadam ut på vägen tillsammans med bindemedel. Därefter läggs ett lager med grus, som ska fastna mot vägytan innan det sopas bort. 

Delen mellan Gennekorsningen och riksväg 52, förbi Sjöholms tidigare skola, åtgärdas däremot inte – trots att vägen både är spårig och har börjat sjunka på vissa ställen. Det får Jimmy Århage, boende i Luvsjön, att se rött. Han tycker att Trafikverket borde agera omedelbart.

undefined
Jimmy Århage är upprörd över den dåliga vägen förbi Sjöholms tidigare skola. Han kräver att Trafikverket tar ansvar för situationen.

– Vägen som görs i ordning förbi Östra Vingåker hör faktiskt ihop med delen förbi Sjöholms skola. Så jag tycker att det är för jävligt att de inte gör i ordning den också. I kurvan strax efter Gennekorsningen tvingas bilister köra på mitten eftersom vägen har sjunkit, säger han. 

Vilka följder bedömer du att det kan få?

– Vi som känner till gropen svänger ut mot mitten, men får man möte från andra hållet är risken stor att det smäller. Jag anser att vägen är farlig att köra på. För några år sedan lade de på ett tunt lager grus, men det är bortkört för längesen. 

undefined
Det är inte bara i kurvan som vägen har sjunkit. Även raksträckan förbi infarten till Blåvingevägen har sättningar.

Jimmy Århage anser att Trafikverket behöver sköta vägunderhållet bättre. 

– Det är bara nödlösningar de håller på med, säger han. 

Har du förståelse för att det finns begränsat med pengar?

– Jag förstår att det är brist på pengar, men jag tycker fortfarande att det är konstigt att man inte åtgärdar vägen när man ändå är i närheten och arbetar. Vad kostar det inte att köra hit alla maskiner när de tvingas komma tillbaka?

undefined
Vägen till Östra Vingåker får ny beläggning, men delen förbi Sjöholms tidigare skola med samma vägnummer, ingår inte i arbetet.

I nuläget finns det inga planer på att asfaltera om hela sträckan förbi Sjöholms tidigare skola. 

Är det pengarna som inte räcker?

– Ja, det stämmer, säger Andreas Borg, projektledare för underhållsbeläggningar på Trafikverket. 

undefined
Andreas Borg.

Däremot ska sträckan synas, särskilt kurvan med gropen. Det berättar Andreas Borgs kollega Peter Miinalainen. 

– Är sättningen så besvärlig att det inte går att åka på vägen så måste vi titta på det. Det är naturligtvis inte bra om trafikanter behöver åka över på fel sida, där man inte har sikt. Eftersom vi börjar gå mot kallare tider får jag se om vi hinner göra någon åtgärd i år, säger Peter Miinalainen, projektledare för det övergripande vägunderhållet på Trafikverket. 

undefined
Trafikverket säger att deras entreprenör ska åka ut och titta på sträckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!