– Liggandes, ett, två, tre, skott. Knäståendes, ett, två, tre, skott.
Så låter det när Katrineholms-Kuriren följer med polisen på skytteutbildning på Dammängens skjutbana. Lars Sundström, länsansvarig instruktör i skytte och självskydd, håller kompetensprov med åtta poliser från Katrineholm, Nyköping, Strängnäs och Eskilstuna.
För två år sedan togs beslutet att alla poliser i yttre tjänst i länet skulle få fem dagars utbildning i automatvapnet Mp5, och nu har alla genomgått utbildningen.
Valet att utbilda alla poliser är inte helt okontroversiellt, och det ser lite olika ut på andra håll i landet. Kritiker menar att det kan leda till en upptrappning där även kriminella skaffar andra typer av vapen. Men Lars Sundström vet vad han tycker.
– Allmänheten har rätt att kräva att alla poliser får den här utbildningen. Det handlar om vår möjlighet att skydda er.
Nyligen beslutade polisens nationella operativa avdelning, Noa, om förhöjd skyddsutrustning. Beslutet togs efter terrorattentaten i Paris och Köpenhamn och betydde i praktiken att poliser beväpnades med förstärkningsvapen.
Men utbildningarna i Katrineholm har alltså pågått sedan länge och har ingenting med terrorattentaten att göra.
– Vi har hög beredskap och ska snabbt kunna sätta in insatser som till exempel vägspärrar, med poliser beväpnade med förstärkningsvapen, i samband med grova brott, säger Lars Sundström.
Poliserna på Dammängens skjutbana klarar sig bra. Torsdagens kompetensprov har en gräns på 35 sekunder och 12 skott på en måltavla, flera av skyttarna klarar testet på under 20 sekunder.
– Utbildningen har varit jättebra hela veckan. Vi har jobbat mycket med säkerhet och trygghet, och har fått lära känna vapnet ordentligt, säger polisassistent Björn Thunblad.
Under veckan har gruppen bland annat tränat på att träffa rörliga mål, skjutit från fordon och skjutit från olika ställningar. Men att skjuta prick på en papperslapp och att använda vapen ute i verkligheten är två olika saker.
– Man får förbereda sig mentalt. Varje dag när jag tar på mig uniformen tänker jag att det här kan vara dagen då jag måste dra mitt vapen, säger Björn Thunblad som blev klar med polisutbildningen för ett halvår sedan.
– Det är som att ha bilbälte när man kör bil. De flesta krockar aldrig, men när det väl händer gäller det att det sitter på, säger Lars Sundström.
Han berättar att när han gick polisskolan så var det krav på att blivande poliser skulle ha gjort värnplikt. I dag finns inte det kravet kvar och vissa av aspiranterna har aldrig sett ett vapen innan de kommer till polisskolan.
– Det är därför utbildning är så viktigt, vi måste jämna ut kompetenskurvan.