Varje år fiskar 1,5-2 miljoner svenskar, vilket gör fiske till en av våra stora fritidssysselsättningar. Men fortfarande finns många yngre som aldrig fått chansen att prova. Under gassande sol och pustande vind samlas Sandbäckskolan och Katrineholms sportfiske vid kanotcentret i Djulö allé för att ge barnen möjlighet till en metande eftermiddag.
– Det här har fritidspedagogerna ordnat genom att ta kontakt med riksorganisationen. De såg möjligheten och fick en hel kartong med 25 metspön för att kunna bedriva det här, säger Leif Johansson, sportfiskare från Katrineholms sportfiske.
Meteinstruktionerna har säkerheten i fokus där barnen får lära sig hur man ska hantera ett metspö. Enligt Leif Johansson är det vanligt att man kan rycka upp spöt för snabbt och få mete i kinden, halsen, armen eller handen. Då gäller det att vara i full beredskap genom att ha en tång med avbitare, trä igenom kroken och bita av den bakom hullingen.
– Vi ansluter och finns till hands för att ge lite råd kring säkerheten, säger han.
Traditionellt mete är en lagom lätt aktivitet som kommer fortsätta flera somrar framöver.
– Barnen på fritids kommer att få med sig sina spön hem. Men eftersom vi inte är 25 barn här idag kommer vi ta med oss spön till skolan för de som är intresserade, säger Marina Bildtse Vennerholm, fritidspedagog på Sandbäckskolan.
Efter fisket väntar ett hopp i det blå.
– Barnen är simkunniga allihopa, det har vi checkat av annars skulle vi inte ut och bada med dem, säger Marina Bildtse Vennerholm.