– Många ungdomar kollar på porr idag, säger Platon Zaiarnuik, 15 år.
– Och så förväntar de sig att det ska vara exakt som det är där, säger Polly Bard, 15 år.
I fjol tog en ungdomsåklagare kontakt med Region Sörmland. Hon såg att många ungdomar for illa, inte hade koll på samtyckeslagstiftningen och därför efterfrågade hon en kunskapshöjning.
Nu har Region Sörmland tagit fram en novellsamling med fokus på samtyckeslagen. I den utspelar sig olika scenarier som ungdomarna kan känna igen sig i. I boken får läsaren två sidor av samma historia, både förövaren och offrets berättelse. Därefter följer en text om vad lagen säger och frågor för diskussion.
Novellerna är skrivna av en ung tjej på en reklambyrå.
– Hon har fått rubriker, jobbat med texterna och sedan har vi stämt av dem med ungdomar, säger Hanna Bergström, som också är strateg på enheten välfärd och folkhälsa på Region Sörmland.
Boken, som också finns som ljudbok på bland annat Spotify, ska nu spridas som ett läromedel till de sörmländska skolorna. Under vecka 46 skickas den till alla rektorer.
Men den här veckan testas materialet på eleverna i årskurs 9 på Järvenskolan.
– Många ungdomar är väldigt utsatta och då måste vi möta detta på något sätt utan skuld och skam. Vi måste börja prata om det, både ungdomarna med varandra, men även med vårdnadshavarna, så att vuxna och vårdnadshavare vet vilken verklighet unga lever i. Annars kan vi inte påverka det här, säger Katarina Gustafsson.
På ungdomsmottagningarna träffar man också fler ungdomar som tar psykisk och fysisk skada av sex.
– Man pratar mycket om porrskador i dag, säger Katarina Gustafsson.
Hon konstaterar att det förr var porrbilder i en tidning, medan alla idag kan titta på porrfilm i sin mobiltelefon.
– Porr är något som är väldigt tillgängligt i samhället i dag. I filmerna, som ofta innehåller våldsinslag, är en person väldigt aktiv medan en är väldigt passiv och får ta emot, fortsätter hon.
– Och många ungdomar tror att våld måste ingå. Någon frågar "när jag stryper henne så svimmar hon, är det normalt". Det tror att det förväntas. En av novellerna handlar just om detta, när tjejen inte hör av sig funderar killen på om han inte var tillräckligt hård mot henne.
Platon Zaiarnuik och Polly Bard tycker att det är bra att man pratar om samtycke.
– Det är viktigt att båda är med på det, säger Polly Bard.