Här lär de sig simma

"Jag kunde ingenting innan. Jag vågade inte vara i vattnet. Jag fick vatten i munnen", säger Hodan Youseff.

Katrineholm2012-05-12 10:00

Elever i nionde klass måste kunna simma. Annars får de inget betyg i idrott.

Men för en del tjejer uppstår problem när klassen ska gå till badhuset. Av religiösa skäl kan de inte bada tillsammans med killar. Därför erbjuds simundervisning bara för tjejer, tidigt på morgonen innan badet egentligen har öppnat.

De flesta som kommer hit går i åttan eller nian. Men även ett fåtal yngre elever deltar i undervisningen. Hodan Youseff som går nian på Tallåsskolan har kämpat hela läsåret.

Idrottsläraren Susanne Bergström berättar hur de började i den minsta bassängen och att eleverna var väldigt ovana vid vatten.

- De vågade knappt gå i med simdyna, säger hon.

Men nu behöver Hodan Youseff inte använda simdyna längre. Precis som Badri Hassan, Cynthia Kibambe, Ziaan Raed, och Fardowsa Mahamud, har hon uppnått målet. Hon har simmat 150 meter bröstsim och 50 meter ryggsim något som krävs för att kunna få godkänt i idrott. För att få godkänt krävs även vattenvana. Susanne Bergström slänger plastringar i vattnet som Cynthia Kibambe och Badri Hassan dyker efter. Vid nästa tillfälle kommer tjejerna att öva livräddning. De finns olika anledningar till att eleverna inte har lärt sig att simma tidigare. Ziaan Raed berättar att hon fick lite simundervisning när hon kom till Sverige från Irak för några år sedan men att hon behövde lära sig mera.

- I Somalia simmar en del om de vill. Men det är inte lika viktigt där som i Sverige, säger Badri Hassan.

Badri Hassan kan tänka sig att fortsätta besöka Duveholmsbadet även när simundervisningen med skolan är slut. Men att bada tillsammans med killar är otänkbart

- Det skulle inte kännas okej. Men det finns islamsk simning för kvinnor, säger hon.

Susanne Bergström är stolt över de elever som uppnått målet men berättar samtidigt att det är många elever som inte kommer varje gång. Skulle alla vara i simhallen samtidigt skulle de vara 20 stycken. På vintern var det extra glest i bassängen.

- En del var mörkrädda. Missar man flera gånger blir det som att börja om från början igen. Man måste träna för att komma vidare, säger hon.

Susanne Bergström och eleverna håller med om att det vore bättre om simundervisning var en annan tid än halv åtta på morgonen.

- Men det är svårt eftersom badet måste vara stängt, säger Susanne Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om