LISTA: Här kan du fira midsommar

Under midsommar finns det flera möjligheter till gemensamma firanden runt om Katrineholm och Vingåker. Här listar vi några platser som kommer att bjuda in till härliga och skojiga midsommarfiranden.

Midsommarfirandet på Julita gård brukar locka tusentals deltagare. Här är midsommarföljet år 2010.

Midsommarfirandet på Julita gård brukar locka tusentals deltagare. Här är midsommarföljet år 2010.

Foto: Tomas Nilsson/arkiv

Katrineholm2024-06-19 18:01

Oavsett om du vill fira en traditionell midsommarafton, eller bara uppleva en rolig dag tillsammans med barnen, finns många alternativ att välja på i trakterna kring Katrineholm och Vingåker. 

Djulö camping i Katrineholm har under många år arrangerat midsommarfirandet på området. Trots ägarbytet i mars tidigare i år har de nya ägarna, Nalan och Yusuf Ilhan, låtit traditionen få leva vidare. Camping kommer att bjuda på en fartfylld dag med aktiviteter som resning av midsommarstång, dans, hoppborg, tipspromenad, fiskdamm och försäljning av fika. En ny aktivitet under dagen är ansiktsmålning.

– Under nationaldagen hade vi ansiktsmålning, vilket verkligen gick hem. Så det kände vi att vi även ville göra nu på midsommar, säger Josefin Hübbert, receptionist vid Djulö Camping och fortsätter.

– Klockan elva möts vi, enligt tradition, inne på campingen och klär midsommarstången tillsammans med de som vill hjälpa till. Därefter hjälps vi åt att bära ner den till den plana ytan nedanför strandkaféet. Efter det kommer det bli både musik och dans.

undefined
Midsommarfirande Viala har varit en tradition under måga år. "För att få ihop midsommarfirandet så är vi nästan ett trettiotal som hjälps åt med allt", säger Lars Olsson, styrelseledamot i Västra Vingåkers hembygdsförening.

I Vingåkerstrakten kommer det finnas fler firanden på sina håll. Ett firande är i Viala som arrangeras av Västra Vingåkers hembygdsförening och kommer att utspela sig vid hembygdsgården. Redan dagen innan kommer föreningen att samlas för att klä midsommarstången.

– Klockan 16 på torsdagen välkomnar vill alla som vill vara med och bidra till midsommarstången. Man får gärna ta med sig blommor som vi kan pryda stången med, säger Lars Olsson, styrelseledamot i Västra Vingåkers hembygdsförening.

På midsommarafton kommer firandet att bjuda på allt från fiolspel, resning av midsommarstång och dans till chokladhjul, lotteri och fiskdamm för de minsta.

– Jag hoppas framför allt på att det kommer bli fint väder. Men även att de som kommer hit kommer dansa mycket och får en fin och rolig midsommar hos oss, säger Lars Olsson.

Här kan du fira midsommar runtom Katrineholm och Vingåker: 

  • Björkvik, Folkets park, 11.00-14.00
  • Viala, Västra Vingåkers hembygdsgård, 13.00-19.00 
  • Vingåker, Hjälmargården, 10.00-22.00
  • Högsjö, Kvarnängsparken, 14.00-16.00
  • Österåker, Hagby IP, 14.00
  • Julita, Julita gård, 13.00-16:00
  • Floda, Kalsta, 13.30-16.30
  • Katrineholm, Djulö Camping, 11.00-16.00 (aktiviteter mellan 11.00-14.00). 

Listan är endast ett urval. 

undefined
På midsommarfirande i Malmköping 2023 bjöds det på fint väder, dans och mycket skratt.
undefined
Midsommarfirandet på Julita gård brukar locka tusentals deltagare. Här är midsommarföljet år 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!