– Om man inte mår så bra och vill prata med någon kan man sätta sig på den här bänken. Förhoppningsvis kommer det någon och sätter sig bredvid och frågar hur man mår. Förhoppningsvis kan man få ett bra samtal som leder till att man mår lite bättre, säger Anneli Hedberg, ordförande i kommunens hållbarhetsutskott.
Bänkarna finns även i andra städer.
– Enligt den information jag har så började det i Zimbabwe 2006, sedan dök de upp i Kanada 2015, i somras när jag var i Helsingborg så såg jag en sådan här bänk, berättar Anneli Hedberg
I Katrineholm finns fem bänkar i nuläget: i parken vid Nävertorps kyrka, vid Skogskyrkogården, Backavallen/Sportcentrum, Järnvägsparken och Valla IP.
Enligt Anneli Hedberg mår katrineholmarna inte tillräckligt bra.
– Vi har alldeles för många som mår psykiskt dåligt. Det har vi sett i vår medborgarundersökning. Vi märker det på olika sätt. Fler behöver få hjälp med sin psykiska hälsa.
Kommunen har just nu en temamånad om psykisk hälsa, där man kan få hjälp själv, men även kunskap om hur man kan stötta andra.
– Det hjälper ju inte bara att ställa ut en bänk och tänka att allt ska lösa sig, men kan de bidra till att någon blir uppmärksammad och mår lite bättre en dag, så är det värt det.
Kan man tänka sig även andra typer av bänkar framöver, exempelvis en datingbänk?
– Varför inte? Vi har ju redan i dag en pusshållplats vid Djulöbadet. Men det är möjligt att man även vill ha en bänk att sitta på och mysa.