Den senaste tiden har det gått att skåda polisens nya övervakningskameror runt bostadsområdet Lövängen i Nävertorp. Sedan tidigare finns det kameror placerade på andra håll, både tillfälliga och fasta kameror, däribland på Skolgatan på Norr.
Kamerorna runt Lövängen sitter på flera olika platser, däribland i korsningen Kerstinbodagatan/Vingåkersvägen, mittemot parken på Nävertorps torg samt mellan bostadshusen i kurvan på Smedjegatan, vid övergångsstället till Lidl.
Syftet är att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet och att i efterhand kunna utreda och lagföra brott. Varför just området runt Lövängen kameraövervakas vill polisen dock inte berätta.
– Det blir mer och mer kameraövervakning och det beror på de direktiv vi har fått från riksdagen. Men vi kommenterar aldrig exakt antal kameror eller platser, även om kamerorna inte på något sätt är hemliga. Regelverket säger att det ska vara tydligt uppmärkt om en plats är kameraövervakad. Vi har också tydliga riktlinjer för hur det ska gå till, säger Mats Pettersson, polisens presstalesperson i region Öst.
Han berättar att poliser i yttre tjänst kan få viktiga realtidsuppdateringar från personal som följer vad som händer via kamerorna.
– De är också jätteviktiga hjälpmedel när vi ska hitta misstänkta gärningsmän i utredningsskedet, säger Mats Pettersson.
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, kan inte heller uttala sig om kamerorna i Nävertorp. Generellt sett är han dock positiv till kameraövervakning i miljöer som polisen bedömer som nödvändiga att övervaka. Han nämner också kommunens strategi.
– Vi satsar på kameralösningar kopplade till artificiell intelligens, AI. Dessa finns bland annat i Stadsparken och Skateparken. Det kommer vi att fortsätta med där det finns behov. Kamerorna registrerar om det är något som avviker från det normala, exempelvis om någon skulle falla ihop, varpå operatörer avgör vilken instans som ska kontaktas beroende på situation, säger Johan Söderberg.
Oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) är också positiv till kameraövervakning.
– Medborgarnas säkerhet måste skyddas. Därför behöver vi kameror till hjälp för att få fast dem som ägnar sig åt grov brottslighet, men också olagligt bus.
Finns det en risk att kamerorna inskränker den personliga integriteten?
– Det här är frukten av det leverne som finns, där man glömmer bort både etik och värderingar. Därför väger kameraövervakning tyngre än den personliga integriteten i dessa fall. Vi lever i en tid där civilkuraget har blivit utsatt för riktig hård prövning den senaste tiden, senast i Skärholmen. Det gör att det inte räcker med medborgarens vaksamhet dygnet runt, säger Joha Frondelius.
Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, blir kameraövervakning i brottsförebyggande syfte mer vanligt i Sverige. Sedan den nya kamerabevakningslagen trädde i kraft i augusti 2018 är det också färre som behöver söka tillstånd för att sätta upp kameror.
Rådet skriver att de flesta svenskar är positiva till att kameror sätts upp i offentliga miljöer för att förebygga brott. Enligt rådet finns dock tveksamhet från allmänhetens sida när det gäller kameraövervakning i skolor och i badhusens omklädningsrum.