Här jagas fettklumpar i centrum – med hjälp av robot

Mängder av fett i avloppet – trots att det är förbjudet.
Med hjälp av robot letar Sörmland vatten efter fettklumpar i centrum.
– I vissa bostadsområden kan det vara ordentligt igensatt, säger Niklas Zeipel.

I sex år har Niklas Ziepel arbetat på Sörmland vatten med underhållsspolning. På fredagen var han och kollegan på plats i centrum för att inspektera avloppsledningarna.

I sex år har Niklas Ziepel arbetat på Sörmland vatten med underhållsspolning. På fredagen var han och kollegan på plats i centrum för att inspektera avloppsledningarna.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2024-12-22 21:04

Den första januari i år blev det förbjudet att hälla fett i avloppet. Lagen innebär att fett och oljor från matlagning, exempelvis från stekpannan, ska återvinnas. Anledningen är att fett bildar stora cementliknande proppar i avloppen, som i sin tur orsakar stopp. 

Trots det fortsätter folk att spola ned fett, enligt Niklas Zeipel, som arbetar med underhållsspolning på Sörmland vatten. 

– I vissa bostadsområden finns det mycket fett, så det kan vara ordentligt igensatt. Vår uppmaning är att man tänker på att inte spola ned det i avloppet. Det går till exempel att torka ur stekpannan med papper innan man diskar, säger Niklas Zeipel. 

Denna morgon befinner han sig på Fredsgatan i centrum med sin kollega. De är på plats för att inspektera avloppsledningarna. 

Niklas Zeipel justerar längden på den kabel som är ansluten till en robot, som i sin tur är utrustad med kamera. Roboten är nedsänkt på botten av ledningen och styrs inifrån arbetsbussen. Varje ledning inspekteras minst vart tionde år, men problemledningar betydligt oftare.

– Just den här ser bra ut, men vid stopp kan vi få ta hjälp av vår slamsug. Vi har ungefär femtio ledningar som det ofta är problem med. 

Allt handlar dock inte om fett. En del spolar ned annat som heller inte ska vara i avloppet. 

– Vi hittar allt möjligt. Det är mycket bindor, tamponger, tops och snus. Vi hittar också leksaker, mobiltelefoner och glasögon. En del har säkert hamnat där av misstag, men absolut inte allting. Blöjor brukar dock inte vara så vanligt att hitta, säger Niklas Zeipel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!