Nu kulminerar viltolyckorna på vägarna

Just nu och fram till jul, sker det allra flest viltolyckor på hela året. Bara i Katrineholms-Flens-Vingåkers lokalpolisområde anmäldes 42 viltolyckor i helgen; 17 i fredags, 13 i lördags och 12 i söndags.

Dovvilt är utsatta på vägarna.

Dovvilt är utsatta på vägarna.

Foto: Arkivbild

Katrineholm2023-11-21 11:45

Då är inte de olyckor, där bilisten inte anmält vad som hänt, medräknade. 

– Nu är det som mest på hela året. Så är det varje år. Djuren rör sig som de gjort de senaste 10 000 åren, men sedan kommer människan och bygger vägar, säger Jan Olevall, viltsamordnare hos polisen i Sörmland. 

Det smäller mest i gryning och skymning, som nu med de allt mörkare morgnarna gör att bilpendlingen och djurens rörelser sammanfaller i tid. Allra oftast är rådjur inblandade i olyckor, tätt följda av dovviltet. 

– Det har just varit brunstperiod för dovviltet med uppehåll i jakten på handjur. Då rör de sig mycket, på grund av brunsten. Det är väldigt mycket handjur som blir påkörda. 

Vildsvin förekommer också ganska ofta bland de påkörda djuren som anmälts, men mer sällan älg och kronhjort. I fredags kördes dock en kronhjort på i KFV-området. 

Jan Olevall har noterat att bilisterna blivit sämre på att märka ut olycksplatserna, för eftersöksjägarna. 

– Det är känslan. Folk har inte tid, de stannar inte, de har bråttom. Om olycksplatsen inte är utmärkt är det jättesvårt att hitta platsen och det skadade djuret. Då får djuren lida ännu längre. Vi hade ett rådjur på väg 53 för några veckor sedan, som fick leva ett dygn med svåra skador. Jägarna hittade inte djuret. 

De mest utsatta vägarna är de mest trafikerade vägarna, konstaterar Jan Olevall. I våra trakter är det riksväg 52 från Nyköping via Vingåker mot Örebro, 55 från Strängnäs till Norrköping, 53 mellan Oxelösund och Eskilstuna via Malmköping. Väg 57 från Järna till Flen är inte lika utsatt, på grund av färre bilar. På länsväg 214 från Eskilstuna till Läppe sker många olyckor med vildsvin. 

Vad kan då göras åt de många viltolyckorna? Jan Olevall hoppas att bilisterna ska vara mer uppmärksamma, ha koll vid sidan av vägen. 

– Titta inte på mobilen. 

Viltstängsel anses av många vara förebyggande mot viltolyckor, men kan faktiskt vara farliga, de med. 

– Stänger man av vägar med viltstängsel och det kommer in djur, via avfarter och påfarter, kommer de inte av vägen så lätt. Bilisterna tror också att det är riskfritt att köra där det finns stängsel och det är ofta högre hastigheter på de vägarna. 

Skyltar som varnar för vilt, att röja så att skogen inte växer ända ner till vägen, viltövergångar och varningslampor är annat. 

– Det borde kunna göras mer, tycker Jan Olevall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!