Här fixar de bostäder åt ukrainska flyktingar

"Till på måndag kommer vi ha 25 platser klara, men vi har tagit höjd för 100 platser", säger Alexander Jansson, beredskapssamordnare i kommunen. Han och hans kollegor jobbar nu för fullt med att fixa i ordning bostäder åt ukrainska flyktingar.

Katrineholm 11 mars 2022 17:01

De boenden som byggdes i samband med flyktingvågen 2015 inreds nu på nytt. Tanken är att de ska bli tillfälliga hem åt de ukrainska flyktingar som väntas komma till Katrineholm. I tisdags bad Migrationsverket kommunerna om hjälp att snabbt fixa fram 12 000 bostadsplatser, varav 1 000 i Sörmland. Enligt Tobias Plantin, säkerhetchef i Katrineholm, är det något som Sörmland också lyckats med.

Alexander Jansson och hans kollegor på kommunen jobbar nu hårt med att i ordningställa bostäderna. Varje lägenhet ska utrustas med sängar, madrasser och köksredskap.

– Till på måndag kommer vi ha 25 platser klara, men vi har tagit höjd för 100 platser. Det är full rulle här just nu, säger Alexander Jansson och berättar att han lagt en stor beställning på madrasser från Ikea.

– Det kommer en lastbil med grejer ikväll. När jag ringde dem så hade precis Norrköpings kommun lagt en stor beställning, men det fanns grejer kvar som tur var, säger han.

Inne i lägenheterna står stora säckar fyllda med täcken och kuddar. På golvet står flyttlådor med köksredskap. Mycket av sakerna kommer från Viadidakts överskottsmarknad men också från kommunens eget lager.

Förutom flyktingboendena kommer också ett av kommunens äldreboenden, som står tomt på grund av renovering, användas. När och hur många ukrainare som Katrineholm kan komma att ta emot vet inte Tobias Plantin. Men inom några dagar står 100 sängplatser redo att användas om det skulle behövas.

Flera privatpersoner och företag har hört av sig till kommunen och erbjudit sig att på olika sätt hjälpa ukrainska flyktingar. Bland annat genom att själva bistå med bostäder. Kommunen har tidigare hänvisat dem till Migrationsverket och frivilligorganisationer, men nu tar de fram en e-tjänst dit folk kan vända sig. 

– Om man nu har någon form av hjälp som man är beredd att bidra med så kan man anmäla sig via en e-tjänst på kommunens hemsida. Planen är att den ska lanseras imorgon (lördag, reds. anm). Då kan vi samla ihop kontaktuppgifter och vilken typ av hjälp som erbjuds, och vidarebefordra det till berörda aktörer som kan dra nytta av den hjälpen, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kriget i Ukraina
Ukraina

Expert: "Mycket spänt" på Krim efter explosioner

Expert: "Mycket spänt" på Krim efter explosioner
Ukraina

Macron: Rysk attack ett imperialistiskt brott

Macron: Rysk attack ett imperialistiskt brott
Ekonomi

Ryska gasflödet stoppas i tre dagar

Ryska gasflödet stoppas i tre dagar
Ukraina

Expert: Zaporizjzja bricka i ett spel

Expert: Zaporizjzja bricka i ett spel
Nato

Natomötet med Turkiet hålls i Finland

Natomötet med Turkiet hålls i Finland
Visa fler