Här fixar de bostäder åt ukrainska flyktingar

"Till på måndag kommer vi ha 25 platser klara, men vi har tagit höjd för 100 platser", säger Alexander Jansson, beredskapssamordnare i kommunen. Han och hans kollegor jobbar nu för fullt med att fixa i ordning bostäder åt ukrainska flyktingar.

Katrineholm 11 mars 2022 17:01

De boenden som byggdes i samband med flyktingvågen 2015 inreds nu på nytt. Tanken är att de ska bli tillfälliga hem åt de ukrainska flyktingar som väntas komma till Katrineholm. I tisdags bad Migrationsverket kommunerna om hjälp att snabbt fixa fram 12 000 bostadsplatser, varav 1 000 i Sörmland. Enligt Tobias Plantin, säkerhetchef i Katrineholm, är det något som Sörmland också lyckats med.

Alexander Jansson och hans kollegor på kommunen jobbar nu hårt med att i ordningställa bostäderna. Varje lägenhet ska utrustas med sängar, madrasser och köksredskap.

undefined
Håkan Siverskog bär in madrasser i en av lägenheterna.

– Till på måndag kommer vi ha 25 platser klara, men vi har tagit höjd för 100 platser. Det är full rulle här just nu, säger Alexander Jansson och berättar att han lagt en stor beställning på madrasser från Ikea.

– Det kommer en lastbil med grejer ikväll. När jag ringde dem så hade precis Norrköpings kommun lagt en stor beställning, men det fanns grejer kvar som tur var, säger han.

Inne i lägenheterna står stora säckar fyllda med täcken och kuddar. På golvet står flyttlådor med köksredskap. Mycket av sakerna kommer från Viadidakts överskottsmarknad men också från kommunens eget lager.

Förutom flyktingboendena kommer också ett av kommunens äldreboenden, som står tomt på grund av renovering, användas. När och hur många ukrainare som Katrineholm kan komma att ta emot vet inte Tobias Plantin. Men inom några dagar står 100 sängplatser redo att användas om det skulle behövas.

undefined
De som vill hjälpa ukrainska flyktingar kommer kunna anmäla sig via kommunens nya e-tjänst. Planen är att den ska lanseras under lördagen, berättar Johan Söderberg (S).

Flera privatpersoner och företag har hört av sig till kommunen och erbjudit sig att på olika sätt hjälpa ukrainska flyktingar. Bland annat genom att själva bistå med bostäder. Kommunen har tidigare hänvisat dem till Migrationsverket och frivilligorganisationer, men nu tar de fram en e-tjänst dit folk kan vända sig. 

– Om man nu har någon form av hjälp som man är beredd att bidra med så kan man anmäla sig via en e-tjänst på kommunens hemsida. Planen är att den ska lanseras imorgon (lördag, reds. anm). Då kan vi samla ihop kontaktuppgifter och vilken typ av hjälp som erbjuds, och vidarebefordra det till berörda aktörer som kan dra nytta av den hjälpen, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa