Här får de mersmak – populärt läger lockade hundratals

Under veckan har Katrineholms summer camp varit i full gång. 240 glada och sportsugna barn körde in i det sista under lägrets sista dag. "Det är tråkigt att lämna alla i sin grupp, fem dagar känns lite för kort", säger Evelina Carlsson, 9 år.

Märta Widell, 9, Evelina Carlsson, 9, och Matteus Tsegaye, 11, är tre av 240 barn som deltog under årets Summer camp i Katrineholm.

Märta Widell, 9, Evelina Carlsson, 9, och Matteus Tsegaye, 11, är tre av 240 barn som deltog under årets Summer camp i Katrineholm.

Foto: Erica Johansson

Katrineholm2024-07-05 19:31

Glädje, gemenskap och idrott är ledorden för Katrineholms summer camp. För femtonde året har föreningen Idrott för alla, tillsammans med SISU idrottsutbildarna, arrangerat ett läger för idrottssugna barn i åldrarna 7–12 år. 

Detta år har 240 barn och 60 ungdomsledare deltagit under veckans summer camp. Under fredagen, sista dagen, fick tidningen träffa många sportglada barn, däribland Märta Widell, 9, Evelina Carlsson, 9 och Matteus Tsegaye, 11. Alla tre går i någon form av aktivitet på fritiden och de är rörande överens om att det är roligt att röra på sig och sporta under sommarlovet. 

undefined
Matteus Tsegaye, 11, Märta Widell, 9 och Evelina Carlsson, 9, var peppade innan dagen skulle börja. Matteus skulle börja dagen i simhallen för att sedan få prova på karate.

Hur har det varit att testa på olika sporter?

– Ja det har varit jättekul, säger Evelina Carlsson.

Vilken sport har varit roligast att testa på?

– Jag tycker att golfen, kanoten och parasporten var roligast, säger Matteus Tsegaye. 

– Jag tycker gymnastik, handboll och fotboll, säger Märta Widell. 

undefined
I en av inomhushallarna i Duveholmshallen utövades basket. Alla barn skulle rada upp sig för att turas om att springa och skjuta mot korgen.
undefined
Lisa Karlsson, utbildare av årets ungdomsledare, har under tidigare år varit ledare för aktiviteter. Till vardags utbildar hon sig till lärare och tycker att detta är ett bra sätt för barn att få känna gemenskap. "Veckan har varit fantastisk på alla sätt. Barnen har haft jätteroligt och man ser hur de bara sprudlar. De har alla utvecklats genom att testa på nya aktiviteter".
undefined
Många idrotter har utövats under vecka 27. På Backavallen fanns bland annat fotboll där ungdomsledarna blev utmanade av ett gäng fotbollssugna barn.

På summer camp får barnen chansen att prova på 16 olika sporter och aktiviteter under fem dagar. Alla barn delas upp i olika grupper och tillsammans med sina ungdomsledare cirkulerar de runt på olika aktiviteter mellan områdena Duveholmshallen, Backavallen, Djulö och Jättorp. 

På varje sportstation instrueras barnen av flera ledare från diverse idrottsföreningar i Katrineholm. Sporter som barnen har fått testa på har varit allt från basket och fotboll, till kanot och minigolf.

undefined
Märta Widell, 9, Evelina Carlsson, 9, och Matteus Tsegaye, 11, är tre av 240 barn som deltog under årets Summer camp i Katrineholm.
undefined
Två av alla 60 ungdomsledare på Summer camp var Elsa Linhagen, 17 och Alice Skoogh, 16. "Den är veckan har varit väldigt rolig, det är kul att få känna ansvar och alla barn har lyssnat väldigt bra", säger Alice, som fick medhåll av Elsa.

Märta och Matteus är med på Katrineholms summer camp för andra året i rad och för Evelina var det första gången. Alla tre har under veckan tillhört varsin grupp och alla kände någon kompis innan veckan startade.

– Nästan alla i min grupp var nya för mig och nu har jag lärt känna alla. Det är jätteroligt, jag är inte så blyg av mig så jag hittar kompisar nästan vart jag än är, säger Evelina Carlsson. 

– Jag tycker också att det är roligt att få träffa nya kompisar, för då kanske man kan leka med dem flera gånger nu i sommar, säger Matteus Tsegaye.

undefined
Matteus Tsegaye, 11, Märta Widell, 9 och Evelina Carlsson, 9, var alla peppade på sista dagen på summer camp. "Det känns både och, tråkigt att lämna alla man har lärt känna, men också skönt då man är lite trött", säger Matteus.
undefined
När tidningen besökte Summer camp under fredagen var det många glada barn som ville vara med på bild.
undefined
Här gör sig ett gäng friidrottssugna barn redo för att hoppa jämfota ut i sanden.
undefined
Märta Widell,9, och hennes kompisar lyssnade noga på instruktionerna vid längdhoppsgropen.

Hur känns det att det är sista dagen på summer camp?

– Alltså lite dåligt för man vill ju fortfarande vara kvar och vara med sin grupp, säger Märta Widell.

– På ett sätt är det skönt, men det är också väldigt tråkigt att lämna alla i sin grupp som man har lärt känna, fem dagar känns lite för kort, säger Evelina Carlsson.

undefined
Alla glada barn i grupp nummer nio ville vara med på bild när tidningen befann sig på Backavallen. Här väntar de på sin tur att hoppa längdhopp.
undefined
Evelina Carlsson, 9, har under summer camp-veckan spenderat fem dagar med nya kompisar och ungdomsledare. En av ungdomsledarna i gruppen var Oliwer.
undefined
Märta Widell, 9, fick under fredagen bland annat testa på friidrott. Här har hon precis gjort en tapper insats i längdhoppsgropen.
undefined
På sista dagen fick Evelina Carlsson, 9, bland annat spela fotboll. En sport som inte var hennes favorit. "Fotboll är sådär, men det var ganska kul idag ändå. Senare ska jag till friidrott och det ska bli kul", säger hon.
undefined
Det var andra året på summer camp för Märta Widell, 9. Under sista dagen hade hon aktiviteter som friidrott, fotboll, lek och teori. En av aktiviteterna som Märta uppskattade under veckan var att få testa på att padla kanot.
undefined
Barnen fick testa på parasport, vilket är ett samlingsnamn för sport och idrott som utövas av personer med funktionsnedsättning. På bilden ses de idrotta som om de hade en synnedsättning.
undefined
Under parasporten skulle barnen sätta sig tre och tre, på varsin sida av planen och passa bollen över planen. Det krävdes tystnad i lokalen, så de barn som spelade kunde fokusera, då deras syn var begränsad.
Aktiviteter på lägret

Basket

Bangolf

Bågskytte

Cheerleading/ Gymnastik

Fotboll

Friidrott

Golf

Handboll

Innebandy

Kanot

Karate

Orientering

Parasport

Simning

Skridsko/ Hockey/ Bandy

Tennis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!