Lurade äldre kvinnor – nu åtalas de för 27 brott

Två personer, en kvinna och en man, hon från Norrköping och han bosatt i Årsta söder om Stockholm, anklagas för att ha lurat 27 personer, varav tre katrineholmare, på pengar och smycken.

Här tar den misstänkte bedragaren ut pengar ur bankomaten i Katrineholm med en av de lurade kvinnornas kort.

Här tar den misstänkte bedragaren ut pengar ur bankomaten i Katrineholm med en av de lurade kvinnornas kort.

Foto: Ur polisens förundersökning

Katrineholm2024-06-18 20:45

Nyheten i korthet

  • Två personer, en man och en kvinna från Norrköping och Årsta, åtalas för 27 grova bedrägerier mot äldre, främst kvinnor i 90-årsåldern, i flera svenska städer.
  • Bedrägerierna har utförts genom att de åtalade ringt upp äldre och påstått att de riskerar inbrott, vilket lett till att äldre lämnat över smycken och pengar för "säker förvaring".
  • Polisen kunde spåra och gripa de misstänkta genom att avlyssna deras samtal. Åklagaren beskriver brotten som "väldigt utstuderade, planerade och organiserade".

I Gävle tingsrätt finns just nu ett omfattande åtal, som gäller grova bedrägerier mot äldre personer. 

Bland de 27 utsatta finns tre kvinnor i Katrineholm, samtliga är över 90 år gamla. En av dem blev lurad på smycken värda 100 000 kronor och 8 000 kronor i kontanter. Två kvinnor i Strängnäs, 85 och 90 år gamla och en 95-årig kvinna i Eskilstuna har också drabbats. Även tidigare har äldre personer i våra trakter lurats på liknande sätt.

Tillvägagångssättet har varit likartat i samtliga fall. Åklagare Christer Sammens vid åklagarkammaren i Gävle berättar: 

– De ringer upp en åldring. Vanligen säger de att "vi har en faktura här, där du har beställt mobiltelefoner". Det är kanske tre telefoner, värda 50 000. Den de ringer upp säger att hon inte har beställt något. Då säger bedragarna "då har du blivit kapad, då ska vi hjälpa dig". 

Därefter säger bedragarna att den äldre kvinnan troligen kommer att bli utsatt för inbrott och att hon ska samla ihop sina smycken och bankkort, så ska någon hämta upp dem för säker förvaring i bankfack. 

– Med någon variant på det temat får man dem att tro att deras smycken är i fara, säger åklagaren. 

Även med kontantkort kan en del information hämtas ur samtal. Med hjälp av hemlig telefonavlyssning kunde den åtalade mannen spåras till Linköping, när han ringde upp en kvinna för att komma och hämta hennes smycken, den 9 februari i år. Polisen var utanför när mannen gick upp i trapphuset och kom ner med kvinnans smycken i en påse. Efter en kortare biljakt greps mannen, som är i 35-årsåldern. Efter mer kartläggning av telefontrafik kunde även kvinnan, som är något äldre än mannen, gripas. 

– Jag påstår att hon använt kontantkortsmålvakter, folk som skriver sig på massor av kontantkort, ungefär som bilmålvakter. Men eftersom hon använt samma mobil kan vi se varifrån hon ringt. Jag påstår att alla samtal kom från Norrköping. 

I de 27 aktuella fallen är det kvinnan från Norrköping som ringt offren och mannen som hämtat upp smycken och kontanter.

– Det här är jäkligt utstuderat, planlagt, organiserat. Man har valt ut kvinnor, alla målsägare är kvinnor, med snittålder mellan 88 och 95 år. De är ensamstående. I en del fall har de blivit av med mycket, säger Christer Sammens. 

Han berättar att flera personer åtalades för liknande gärningar i Västerås nyligen.

– Det är ungefär samma gäng som de här. 

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!