Varje år i november uppmärksammar tusentals människor världen över kampen mot prostatacancer. Många gör det genom den internationella kampanjen Movember, som går ut på att spara ut sin mustasch under hela månaden. Ordet movember är en sammansättning av "mo" från det engelska ordet "moustache" och november.
2007 startades Mustaschkampen av Cancerfonden för att samla in pengar till cancerforskningen. Kampanjen arrangeras sedan 2 015 av Prostatacancerförbundet. Enligt förbundet får 27 personer i Sverige diagnosen prostatacancer varje dag, vilket uppgår till nästan 10 000 personer om året.
Tidningen kommer att samla in bidrag under månadens första tre veckor och sedan kommer en omröstning att hållas. Fredagen den 25 november avgörs det slutligen vem som har den bästa mustaschen i Katrineholm, Flen och Vingåker. Den person med flest röster kommer då att presenteras i en vinnarintervju. Lycka till!
Katrineholmaren Martin Edgélius är en van skäggbärare, men i mars 2020, då samhället började stängas ner, började den mer distinkta, nuvarande ansiktsbehåringen att ta form. Han var, för ovanlighetens skull, nyrakad och bestämde sig för att odla en coronamustasch.
– Det började som ett pandemiprojekt för att se vad som kunde hända. Förut har jag bara haft en vanlig mustasch som satt ihop med skägget, berättar han.
Projektet känns än mer logiskt när Martin visar bilder på andra personer i familjen som också har mycket ansiktsbehåring. Hans pappa, till exempel, har barnen aldrig sett utan skägg.
– Så jag provade och jag tyckte att det var trevligt. Jag har mött ganska många män som lite avundsjuk har sagt "så där skulle jag också vilja ha, men..." Det har varit underförstått att de inte får för sina fruar. Men min hustru är väldigt stöttande!
Martin hade från början ingen tydlig plan på hur hans mustasch skulle utformas, men han lärde sig så småningom vad han var bekväm med och inte.
– Det är en process när den växer. Man måste acceptera att den ser ut som "hej, kom och hjälp mig" under en period. Från början hade jag mer över läppen men jag tyckte att det var så bökigt. Då kan man inte dricka något utan att mustaschen lägger sig i.
När vi pratar om olika sorters mustascher tar han fram två pekböcker han har köpt till sina barn. Där finns tydliga bilder och beskrivningar på vad de olika stilarna heter. Till exempel får reportern lära sig att man säger mustascher i plural, även när det gäller bara en person.
– Jag hittade de här i en hudvårdsbutik i Helsingborg och man ska ju ha med något till barnen. Jag har väl sorten "cykelstyre", eller handlebar som man säger på engelska.
Men när mustaschen sen efter mycket tålamod väl är på plats – hur tar man då hand om den på bästa sätt?
– Jag blöter mustaschen på morgonen och sen blåser jag den med en hårtork, det gör att håret torkar i den riktning man vill. Sen applicerar jag vaxet. Man jobbar in det och när man är nöjd väntar man tills det har stelnat.
Han har både mjukt och hårt vax, som gör sig olika bra för olika stilar. Han håller den också i trim genom att klippa topparna. Dessutom tipsar han om att det finns en hel del matnyttigt på internet.
– Jag har följt några guider på internet. Det finns en del youtubeklipp men det borde egentligen finnas fler.