Kommunens arbete med att sätta upp led-belysning utmed promenadstråket på Drottninggatan har inlett sin andra etapp. Under förra året bytte kommunen fyra lyktstolpar, men nu har man dragit igång igen med sitt arbete längst Drottninggatan. Under onsdagen började man arbetet med att byta ut de gamla lyktstolparna mellan Djulögatan och Köpmangatan till nya med led-belysning.
– Lamporna har suttit där sedan slutet på 90-talet och har nu nått sin tekniska livslängd. De är jättedåliga och funkar inte alltid. Märket finns inte ens kvar längre så nu har vi kommit fram till att byta ut och göra i ordning på Drottninggatan. Det är ett trevligt stråk så vi hoppas att det blir bra, säger Daniel Lagmyr.
Daniel Lagmyr hoppas få mer pengar under nästa år för att kunna slutföra projektet och byta ut även den sista delen.
Arbetet utfördes av Tony Eriksson, belysningstekniker på Vattenfall, och kranbilsföraren Pelle Larsson.
– De här drar mycket mindre ström och kräver inget underhåll. Det blir billigare i längden och bättre för miljön, säger Tony Eriksson, samtidigt som han står och håller i den stora led-lampan när hans kollega Pelle Larsson skruvar fast en bult på lyktstolpen.
Daniel Lagmyr instämmer och berättar att belysningen inte kommer behöva underhållning på 15 år.
Under denna etapp kommer elva lyktstolpar bytas ut mot nya, fräscha och framför allt ännu mer påkostade lyktstolpar.
– Armaturen är inte gratis. Endast armaturen ligger på 8,5 tusen kronor. Den är väldigt exklusiv och ska därför vara i centrum, säger Lagmyr.
När tidningen besöker arbetsplatsen och frågar hur mycket allt kostar, skämtar duon.
– Du vill inte ens veta vad de kostar, säger de och skrattar.
Daniel Lagmyr berättar att den andra etappen kostar ungefär 450 000 kronor att utföra.
– Det hade kunnat bli nästan dubbelt så dyrt om vi inte hade återanvänt elkablar och fundament. Det här är ändå ett ganska billigt projekt. Jag skulle gissa att 45 procent av kostnaderna är materialkostnader och 55 procent går till arbetstid och maskiner, konstaterar han.
Tony Eriksson och Pelle Larsson jobbar försiktigt men effektivt på arbetsplatsen. Det är småpyssligt med alla små elkablar som ska in i stolpen och dras igenom.
– Men man kan inte vara för försiktig heller. Man måste kunna utföra sitt arbete, säger Pelle Larsson.