Myndigheten Delegationen mot segregation har på regeringens uppdrag tagit fram en rapport om segregeringen i Sverige. Ett led i rapporten är kartan "segregationsbarometern", där landet är indelat i fem olika områdestyper. De går från "områden med stora socioekonomiska utmaningar" till "områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar".
Barometern baseras på 19 olika faktorer, som arbete, bostad, utbildning, demokrati, hälsa, disponibel inkomst samt andelen barn inskrivna i förskola. Barometern ska kunna användas både av kommuner och organisationer, för att lätt kunna se hur segregationen faktiskt ser ut.
I Katrineholm är Nyhem och Nävertorp markerat som områdestyp 1; med stora socioekonomiska utmaningar. Här bor 10,6 procent av befolkningen.
Öster om Nävertorp går en ganska skarp skiljelinje till Strandvägsområdet, Backa och Laggarhult, som alla tillhör område 4, områden som beskrivs ha goda socioekonomiska förutsättningar. I sådana områden bor den största andelen, 37,5 procent, av Katrineholms befolkning.
Centrum och hela Norr, liksom stora delar av Öster, tillhör områdestyp 2, med "socioekonomiska utmaningar" med 33 procent av befolkningen.
Hela landsbygden, Forssjö-Björkvik, Värmbol-Duveholm och Julita-Bie tillhör områdestyp 4. Bara Valla-Sköldinge-Floda sticker ut, genom att tillhöra områdestyp 3, "socioekonomiskt blandade områden".
– Jag tycker att det är problematiskt på sina håll. Men jag är inte väldigt orolig för att det ska bli ännu mer segregerat, utan mer att vi har ett jobb att göra, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S)
Han tror att blandad bebyggelse kan bidra till att minska skillnaderna.
– Vi har precis dragit igång arbetet med översiktsplanen, som vi kallar "Framtidsplan 2050". Där jobbar vi med mer blandad bebyggelse.I Laggarhult är det väldigt mycket villor, men i nybyggda Havsörnen har vi en del mindre flerbostadshus. Jag tror att vi behöver fler villaområden i hyres- och bostadsrättsområden också.
Men, konstaterar Söderberg, fler delar än bara bostäder berörs.
– Arbetsmarknad, utbildning. Vi behöver få bort många fler från arbetslöshet. Vi ska inte ha så många som går långtidsarbetslösa, det påverkar hela familjerna och barnens möjligheter.
Skolan är viktig för att bryta segregation, säger Johan Söderberg.
– Det ska vara bra skolor överallt. Men bostadssegregation bidrar också till skolsegregation.