Snart dimper tidningen ned i lådan för sista gången hos 200 av Katrineholms-Kurirens prenumeranter. Omställningen är nödvändig; på vissa håll är kostnaden för att dela ut en tryckt tidning dubbelt så stor som intäkten. Med anledningen av förändringen bjöds berörda läsare in till en kundträff på Kulturhuset Ängeln i Katrineholm i början av maj.
På plats fanns medarbetare från tidningen samt personal från mediekoncernen NTM, som Katrineholms-Kuriren tillhör. Syftet med träffen var att hjälpa de prenumeranter som ville komma igång att läsa tidningens nyheter digitalt.
– Det kom en strid ström av trogna läsare som ville ha hjälp. Många av dem hade haft tidningen sedan barnsben, vilket med tiden skapat ett bergfast band till oss. De kom med intressanta idéer om innehåll och nyanserade synpunkter på våra vägval, säger Ida Lithell, chefredaktör på Katrineholms-Kuriren, som var på plats.
– Starkast var att se alla de som kom som tveksamma papperstidningsprenumeranter lämna lokalen som nöjda digitala prenumeranter. Det var oslagbart.
Katrineholms-Kuriren befinner sig för tillfället på en digital resa. Tidningens digitala räckvidd har ökat 120 procent på ett år, enligt Kantar Sifos Orvesto Konsument. I absoluta tal innebär det 36 000 fler besök på kkuriren.se en genomsnittlig vecka under 2023 jämfört med 2022.
– Det är otroliga siffror och ett lagarbete bakom. I dag är vi vassast och mest lokala på vår sajt och i vår app. Och kan alla våra prenumeranter följa med oss dit har vi chans att göra ännu mer lokal journalistik, säger Ida Lithell.
Distributionen av Katrineholms-Kuriren hanteras av Svensk Hemleverans, som också ägs av NTM. När nyheten om förändringen kom i mars i år sade Mattias Ternstedt, vd på Svensk Hemleverans:
– Det blir inte ekonomiskt hållbart för oss, och i och med att vi tar bort det här kan vi behålla papperstidningen ännu längre. Det är en väldigt låg befolkningstäthet, i och med att tidningsdensiteten blivit lägre har vi tyvärr hamnat i den här situationen. Vi har försökt att hela tiden täcka hundra procent, mer eller mindre, vilket inte går längre.
Förändringen rör hushåll i Julita, Flen, Eskilstuna, Hälleforsnäs, Katrineholm, Malmköping, Mellösa, Näshulta, Sköldinge och Västra Näshulta, både i glesbygd och i mindre samhällen.