Hoppar du högt när en mus eller råtta kommer springande framför dina fötter? I takt med att dessa gnagare blir allt fler ökar också sannolikheten att du stöter på skadedjuren när du rör dig utomhus. Särskilt där det finns gott om föda och ställen att gömma sig på.
En sådan plats är Springkällan, parken som ligger intill korsningen mellan Drottninggatan och Fredsgatan. Där har gnagare synts till vid flera tillfällen, såväl större råttor som små möss. Förra veckan lyckades tidningens reporter fånga en katt på film, när den jagade en mus.
Några klagomål från just den platsen har inte inkommit till kommunens miljöavdelning. Däremot ska man titta på frågan för att se om det krävs någon form av insats.
– Jag ska ta kontakt med service- och teknikförvaltningen, som har hand om parken, för att se om de överhuvudtaget känner till att det är problem med råttor där, säger Eva Frykman, miljöchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Enligt henne ligger människors beteenden bakom att gnagarna blir allt fler. Parkmiljöer är särskilt utsatta.
– Det är kopplat till förändrad kultur, där man äter ute, har picknickar och slänger mat och andra sopor runtomkring sig. Om det finns tillgång till mat så ökar risken att råttorna bygger bon i parker. Samtidigt vill vi inte bara hårdgjorda ytor av asfalt. Då gäller det att se till att de inte har tillgång till mat, vilket är en ekvation som behöver gå ihop, säger Eva Frykman.
Papperskorgarna i Springkällan har ett öppet inkast. Enligt uppgift klättrar råttorna in där. Borde ni byta till papperskorgar med lock?
– Jag kan inte svara på om det är ett problem i det här fallet, men en stängd papperskorg skulle minska tillgången till mat.
Vad säger du till dem som matar fåglar genom att slänga mat på marken, vilket även kan locka till sig råttor?
– Gör inte det! Det är en sak om man gör det hemma på sin egen tomt om ingen granne blir störd. Samtidigt är det många som inte uppskattar att gråsparvar eller andra fåglar hoppar runt på fikabordet när man sitter ute, säger Eva Frykman.