För tre år sedan infördes den allra första så kallade bygdevägen i kommunen. Det var på sträckan mellan Valla och infarten till Kronfågels slakteri. I våras målades även Djulökvarnsvägen, Kyrkogårdsvägen och Sköldingevägen om till bygdevägar.
En bygdeväg har bara ett körfält och extra breda vägrenar vid sidan av. När bilister möter varandra räcker körfältet inte till och de måste därför använda vägrenen. Bygdevägar finns där det är lite fordonstrafik för att ge fotgängare och cyklister ett eget utrymme i vägrenen.
Om det finns gångtrafikanter och cyklister i vägrenen samtidigt som en bil får möte med en annan bil får man samsas om utrymmet.
– Generellt gäller att den som har hinder på sin sida ska släppa fram mötande trafik. Så bilförare ska bromsa in och köra sakta bakom gångtrafikanten eller cyklisten tills den andra bilen har passerat. Därefter kan föraren passera gångtrafikanten eller cyklisten. Det blir en form av samförstånd, säger Cathrine Lindkvist, trafikingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Några beslut om fler bygdevägar har inte fattats. Däremot undersöks möjligheten.
– Jag vet att man för diskussioner med Trafikverket om att införa bygdeväg mellan Äsköping och Julita kyrka, säger Cathrine Lindkvist.