I början av januari presenterade socialminister Jakob Forssmed (KD) nyheten om att gårdsförsäljning av alkohol införs den 1 juni, om tidsplanen håller. Det innebär att småskaliga producenter av vin, cider, öl och andra alkoholdrycker kan få sälja sina produkter direkt till besökare.
Den nya lagen ska stärka besöksnäringen, men en hel del regler och begränsningar kantar försäljningen. En tröskel som ska klivas över innan man kommer få sälja alkohol via gårdsförsäljning är att kunden måste ha deltagit i ett "kostnadsbelagt besöksarrangemang" för att få handla. Exempel på det kan vara en guidad tur eller provsmakning.
– Det finns ingen information om hur arrangemanget ska gå till, utan det är upp till folkhälsomyndigheten att komma med föreskrifter. Men man kommer inte kunna ersätta en fysisk rundvandring med till exempel en digital föreläsning. Det ska vara någon slags upplevelse, säger Linda Fager, som är alkoholhandläggare i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Vad ser du för utmaning med gårdsförsäljningen?
– Det är ju det här med att bedöma om kunskapshöjande inslaget är tillräckligt. Det är ju inget vi är vana vid, men det är väl kul att lära sig nya saker, säger Linda Fager.
Kan du redan nu tänka dig vilka som kommer att söka?
– Det är väl Blacksta vingård och kanske Smakgården i Hälleforsnäs. Jag kan även tänka mig att flera mikrobryggerier har väntat på det här, för det är för jobbigt att starta upp ett kök och söka ett regelrätt serveringstillstånd. Nu kan de göra det här istället.
Än så länge är inte lagförslaget om gårdsförsäljning klubbat av riksdagen, men ärendet ska upp under våren.
– Vi tror att det kommer att röstas igenom i slutet av april, enligt den information jag har fått från länsstyrelsen, säger Linda Fager.
Hon konstaterar att gårdsförsäljningen kommer att bli ett helt nytt kapitel i alkohollagen.
– Det drar med sig så mycket saker som man nog inte tänker på som medborgare. För att vi ens ska kunna ta betalt för ansökningsavgiften så måste det fattas beslut i kommunfullmäktige och det är en ganska lång process. Vi måste snabba på här och det kan bli tidspress. Om det finns de som ansöker om tillstånd för gårdsförsäljning den 1 juni och vi inte har något beslut så kan det påverka möjligheten att ta ut avgift, säger Linda Fager.