Här är niornas hetaste förstaval till gymnasiet

Teknik, naturvetenskap samt bygg och anläggning ökar i popularitet hos grundskolans avgångselever. Det visar den preliminära statistiken för gymnasievalet 2020.

Mellan 400 och 500 ettor börjar på Katrineholms gymnasier i höst.

Mellan 400 och 500 ettor börjar på Katrineholms gymnasier i höst.

Foto: Roger Culmsee/Arkiv

Katrineholm2020-05-16 19:49

Totalt 545 ungdomar har gjort sitt förstahandsval till programmet de helst vill läsa när de börjar i något av Katrineholms gymnasier efter sommaren.
452 platser på 15 olika program ska då ha fyllts, så som planeringen inför nästa läsår ser ut.

Statistiken över vilka utbildningar som niorna sökte till tidigare i år innehåller både överraskningar och självklarheter.
Till läsåret 2020–2021 har fler ungdomar förstahandsvalt vård- och omsorgsprogrammet än någon annan utbildning: 71 stycken. Med sina 60 platser är programmet ett av gymnasiets största, jämsides ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammen.
Söktrycket på dessa tre utbildningar är dock i stort sett oförändrat mot samma tid i fjol. Detsamma gäller fördelningen mellan yrkes- och högskoleförberedande program, där en liten övervikt elever i första hand söker till yrkesutbildningar.

En populär sådan är bygg- och anläggning. Programmet har i år fått 47 procent fler förstahandsval än i fjol. 
Ungdomarnas intresse för yrkesprogrammen skiljer sig överlag endast marginellt mot 2019. Men ytterligare två utbildningar sticker ut.
El- och energi har i år fått 52 procent färre förstahandsval än 2019. Även lärlingsprogrammet barn- och fritid visar en kraftigt vikande tendens med 42 procent färre sökande inför hösten.
– Barn och fritid var nystartat i fjol och var mycket uppskattat. Vi fick 33 ansökningar till de tio platserna. Därför har vi till nästa läsår utökat till 16 platser, men som det ser ut nu är det 19 som sökt, säger Lisa Jonsson på bildningsförvaltningen.

När det gäller högskoleförberedande utbildningar pekar de preliminära siffrorna på ett kraftigt ökat intresse för teknik- och naturvetenskapsprogrammen. Andelen förstahandsval till dessa har ökat med 55 respektive 40 procent.
Jonsson understryker dock att omvalet ännu pågår. Det är viktigt i sammanhanget.
– Omvalet kommer att förändra mycket. Det gör det alltid.
Även andra faktorer kommer att påverka den slutliga antagningen den 26 juni – inte minst niorna slutbetyg. I januari–februari var 46 procent av eleverna ännu obehöriga till programmet de valt, vilket kommer att förändras.
– Det blir också intressant att se om coronan påverkar. Hur kommer intresset för till exempel hotell-, turism och restaurang att se ut med tanke på hur de branscherna har påverkats? funderar Lisa Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!