Här är skolsatsningarna kommunen vill göra

Vilka investeringar ska göras inom skolan de kommande fem åren? Bildningsnämnden har tagit fram flera förslag, bland annat vill man renovera ett flertal skolor.

Renovering av flera skolor kan bli verklighet. Nu har bildningsnämnden presenterat förslag på investeringar för de fem kommande åren.

Renovering av flera skolor kan bli verklighet. Nu har bildningsnämnden presenterat förslag på investeringar för de fem kommande åren.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-06-30 17:55

Det är i investeringsplanen för 2024-2028 som Katrineholms kommuns bildningsnämnd listar olika investeringar som de anser är nödvändiga att genomföra de kommande fem åren. Det rör sig än så länge bara om förslag på satsningar, då investeringsplanen är en del i kommunens arbete med att ta fram ett budgetförslag. Nedan nämns några av förslagen.

Bland annat vill man under 2025-2028 rusta upp kommunens förskolor eftersom man ser att miljön är "kraftigt eftersatt". I motiveringen står det att det påverkar personalens arbetsmiljö, med höga sjuktal som följd, och barnens lärmiljö. En investering som beräknas gå på 4 miljoner kronor. 

Som tidningen tidigare berättat behöver Forssjö skola byggas om för att kunna ta emot fler antal elever. I höst läggs Strångsjö skola ned och eleverna kommer då bussas till Forssjö. Matsalen i Forssjö behöver också tillgänglighetsanpassas. Totalt rör det sig om en investeringsutgift på 4,5 miljoner.

undefined
När förskolan Ängstugan flyttar in i Strångsjö skolas gamla lokaler måste skolan renoveras för att anpassas till yngre barn.

I och med skolnedläggningen kommer förskolan i Strångsjö flytta in i den gamla skollokalen. Men då krävs renovering för att anpassa lokalerna till yngre barn. En utgift på 500 000. Tanken är att KFAB ska göra sig av med barackerna, där förskolan håller till idag.

Det finns också, enligt bildning, ett behov av att köpa in ny digital utrustning till eleverna i årskurs ett, fyra och sju. I och med att digitala nationella prov planeras att införas under nästa år gör att kraven på tillgången till digitala verktyg ökar. Dessutom byts personalutrustningen ut var fjärde år. De kommande fem åren beräknas inköp av digital utrustning kosta runt 42 miljoner. 

Även Lindengymnasiet behöver byggas om och här rör det sig om en investeringsutgift på 18 miljoner kronor under 2024, och två miljoner året därefter. 

– När det gäller Lindengymnasiet så har vi en önskan om att skapa bättre elevutrymmen. I dag har de bara matsalen och korridoren att vara i. Vi vill möjliggöra en samlingslokal, där de kan sitta när de inte har lektioner, säger bildningsnämndens ordförande Ulrica Truedsson (S).

undefined
Ulrica Truedsson (S), bildningsnämndens ordförande.

Om man inte utökar skolans lokaler är risken att bråk och otrygga situationer lätt kan uppstå, skriver bildning. För att skolan ska få mer yta finns en idé om att flytta på andra kommunala verksamheter som håller till i byggnaden.

– Tanken är att göra en omlokalisering, kanske kan vi flytta Komtek till andra lokaler. Då skulle det skapa utrymme för att få till ett samlingsrum åt eleverna, säger Truedsson.

Om satsningarna blir verklighet eller inte återstår att se i november när kommunfullmäktige ska ta beslut om budgeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!