I Katrineholms kommun finns fyra offentliga toaletter – en i Sveaparken, en vid parkeringen bakom Sörmlands sparbank, en vid rastplatsen Djulö Kvarn och en vid rastplatsen Aspen. Trots att toaletterna ligger strategiskt placerade, två i centrum och två utmed vältrafikerade vägar, är det inte alla toanödiga som vänder sig dit. Långt ifrån alla bajskorvar hamnar där de ska.
– Kruxet är att folk väljer att använda rastplatser som toaletter, fast det inte finns någon toalett där, säger kommunens miljöchef Eva Frykman.
– Det är viktigt att det finns tillgång till offentliga toaletter – men vi har ju det inne i stan, säger Eva Frykman.
Det finns i alla fall en riktigt snuskig rastplats i kommunen, och kanske är den Katrineholms äckligaste plats? Rastplatsen utmed väg 52, i höjd med Mogetorp, saknar toalett. Det är inget som går obemärkt förbi, för ett stenkast från rastplatsen leder ett spår av papperstussar in i skogen. Det är tydligt att människor har använt platsen för att uträtta sina behov.
– Det låter inte alls härligt, men det är inte Trafikverket som har driftansvaret för den rastplatsen, säger Trafikverkets pressansvarige, Daniel Mossberg.
De rastplatser som Trafikverket ansvarar för ska ses över och städas två gånger per dygn. Rastplatsen vid Mogetorp går däremot under kommunalt ansvar, och ses över fem gånger i veckan. Men där finns det alltså inte ens möjlighet att uträtta sina behov, vilket drivit människor till skogsbrynet. Att rastplatsen används som offentlig toalett, är nyheter för Stefan Ivarsson, enhetschef på kommunens service- och teknikförvaltning.
– Den vetskapen fick jag idag, när jag ställde frågan rakt ut till den kommunanställde som har som arbetsuppgift att se över den rastplatsen. Han har sett avföring där under andra år, men det har inte skett någon ökning över tid.
– Jag har inte fått några indikationer om det här förrän nu och det har inte inkommit någon felanmälan om rastplatsen, säger Stefan Ivarsson.
Även Christer Sundqvist (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, delar bilden av detta som ett okänt problem.
– Jag har inte hört att vi har haft något pågående ärende där, och för att bygga en offentlig toalett måste det finnas ett behov. Så länge jag har varit med har det inte funnits en efterfrågan.