Här är företagen som favoriseras vid representation

När kommunala chefer köper gåvor till anställda, bjuder på lunch eller har personalaktiviteter hamnar köpen ofta hos samma företagare.

Kommunens externa och interna representation köps oftast hos samma företagare, till största delen lokalt.

Kommunens externa och interna representation köps oftast hos samma företagare, till största delen lokalt.

Foto: Leif R Jansson, Fredrik Sandberg & Jonas Ekströmer/TT

Katrineholm2021-06-06 19:02

Pandemiåret 2020 kantades knappast av några gigantiska fester eller andra tillställningar inom kommunen. Totalt bokfördes 3,2 miljoner kronor som representation och personalrepresentation. Skattepengar som i de allra flesta fall hamnade hos lokala krögare och butiker. 

Tidningen har granskat utgifterna och kan nu visa hur vissa butiker och restauranger favoriseras. Kommunen handlade för 501 000 kronor hos Commat och för 446 000 kronor på Hotell Statt. Sedan är det ett rejält kliv nedåt till Sultans konditori på 63 000, Dufweholms herrgård på 61 000 kronor och Avenyn på 19 000 kronor. Övriga restauranger har under 10 000 kronor. 

Försöker man fördela köpen rättvist? 

– Vi använder våra upphandlade leverantörer i första hand. I våra system kan se vilka vi har avtal med, säger kommundirektören Sari Eriksson. 

undefined
Kommundirektören Sari Eriksson uppger att hon alltid handlar med de butiker och restauranger som har avtal med kommunen.

Samtliga företag i den här artikeln finns med bland de 57 leverantörer som har avtal med kommunen. I övrigt gäller en maxgräns på 30 000 kronor per år. För att inte överskriva gränsen har kommunen hjälp av Telge inköp som för statistik över alla inköp och lämnar rapporter varje kvartal.

– Då får vi ett underlag att jobba vidare med. Vi ser vilka typer av tjänster vi köper och vilka som behöver upphandlas, säger Regina Jalvemyr, ekonomichef.

När det är dags att uppvakta med blommor är det tydligt vilken butik kommunanställda chefer helst handlar i. 124 000 kronor landade hos Annas Gröna rum, medan I min lilla värld av blommor fick in 11 000 kronor av kommunens representationspengar i sin kassa. Det är å andra sidan mer än Blomsterbutiken i Nävertorp där det spenderades 5 000 och Ingvaldstorp trädgårdsodling och Systrarnas trädgårdshandel som sålde för 1 000 vardera. Valla handelsträdgård fick 158 kronor.

Blomaffärerna har liksom stadens tre Icabutiker avtal med kommunen. De livnär sig knappast på kommunala pengar, men de har alla fått en liten bit av representationskakan. Ica Maxi sålde för 83 000, Ica Speceritjänst för 31 000 och Ica nära för 7 000. Inga andra matbutiker finns med bland verifikationerna.

Kommunen har en policy kallad "Anvisningar - Representation, gåvor, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Katrineholms kommun". Där framgår att extern representation riktar sig mot utomstående organisationer, företag och enskilda personer och den ska alltid ha ett omedelbart samband med och direkt värde för verksamheten.

"Kommunen ska vara restriktiv med representation. Detta gäller särskilt i samband med myndighetsutövning, inköp och upphandling, där det i princip inte får förekomma", står det i dokumentet. 

Med intern representation menas personalfester, interna kurser, möten och konferenser. Vid representationsmåltider ska måttfullhet iakttas.

Tittar man på de enskilt största representationsfakturorna för 2020 är det några som sticker ut lite. Sandbäcksskolans rektor köpte 90 gåvobevis på Sköna Gertruds te och kaffe för 24 000 kronor och Viadidakt konfererade på Båsenberga för 20 000 kronor.

Den största utgiften gick till marknadsföringsbolaget Plus Katrineholm som totalt fakturerade drygt 1,5 miljon kronor. Det handlar om de presentkort som delades ut till alla anställda som uppskattning för den insats de gjort under pandemin. Värdebevisen kunde användas till att handla hos lokala företagare som samtidigt gynnades.

Gåvor till anställda

De skattefria gränsvärdena för olika gåvor till anställda följer Skatteverkets allmänna råd.

Gåva till anställd får inte förekomma med undantag av julgåva, uppvaktning vid pensionering eller anställningens slut och uppvaktning vid högtidsdagar som till exempel 40-, 50- och 60-årsdag. 

Förmåner av mindre värde som avser att skapa trivsel i arbetet är skattefria och får förekomma. De ska normalt vara tillgängliga för all personal och i regel tillhandahållas på arbetsplatsen.

Källa: katrineholm.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!