Synen av två till synes ihjälslagna igelkottsungar fick bägaren att rinna över för Alexander Söderberg. I princip dagligen besöker han parkeringen intill kanotklubben på Djulö, där har tillbringar många timmar under sonens träningspass på morgnar och kvällar. Visst har det varit skräpigt på platsen ibland. Men under årets sommarmånader har det varit rekordstökigt på platsen, som han numera upplever som otrygg.
– Igelkottarna går lite i linje med vad man känner – området har nästan blivit ett laglöst land, säger han.
Parkeringen intill båtbryggorna är ofta full med skräp från diverse snabbmatsrestauranger, särskilt efter helgkvällarna. Fimpar och tomburkar ligger kastade på marken och ingen verkar ha bemödat sig att använda de papperskorgar som finns uppställda.
– Jag sitter ibland på parkeringen och läser en bok under träningen. Det är inte kul när det sladdar in sju, åtta epor och de spelar jättehög musik, brölar och röker. Jag känner mig inte alls bekväm med att vistas där då, säger Alexander Söderberg.
När han beskrev problemet i Facebookgruppen "Vad händer i Katrineholm?", gick diskussionen varm. Alexander har hört flera som undviker att promenera vid Djulö på kvällarna och campinggäster som inte längre vill komma.
– Det känns inte lika kul att vara där nere längre.
Själv tillhörde han motorburen ungdom när han växte upp i Norrland.
– Men jag och mina kompisar hade inte betett oss på det här viset, vi hade valt en annan typ av plats, där det inte störde någon annan. Nu saknas det empati för andra som vill vara vid Djulöområdet.
Att ungdomsgäng hänger på platsen behöver inte innebära att det är de som har skräpat ner eller att de dödat igelkottar. Men de bidrar till otryggheten, enligt Alexander Söderberg, som vill att kommunen agerar. Han har dock ingen enkel lösning på problemet. Kanske en tidsstyrd vägbom eller kameraövervakning skulle hjälpa, funderar han.
På kommunens avdelning Gata och park har man i dagsläget inga planer på fler åtgärder. Djulöområdet städas varje vardag och nytt för i år är att jouren åker förbi och plockar upp det värsta för hand på lördagar. Campingen hjälper till att röja vid badplatsen på helgerna och antalet papperskorgar har utökats.
– I lördags var det jag som hade jouren och då var det skräpigt. Jag plockade det jag kom åt, säger Erland Fröjd, arbetsingenjör.