Häng med på tjuvtitt i gamla posthuset

I februari 1952 invigdes posthuset på Fredsgatan 30. Nu genomgår de gamla lokalerna en total förvandling och elva lägenheter växer fram. "Det är attraktivt att bo mitt i smeten."

Till årsskiftet ska renoveringen av gamla posthusets entréplan och postsorteringscentral vara klar. Flera originaldetaljer bevaras i 50-talsbyggnaden.

Till årsskiftet ska renoveringen av gamla posthusets entréplan och postsorteringscentral vara klar. Flera originaldetaljer bevaras i 50-talsbyggnaden.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2024-10-01 05:55

Nyheten i korthet

  • Nedervåningen pådet gamla posthuset på Fredsgatan 30 i Katrineholm omvandlas nu till bostäder. Byggnaden, som invigdes 1952, genomgår en omfattande renovering.
  • Entreprenören Sjötorps hus ansvarar för projektet, som ska resultera i elva nya lägenheter.
  • Flera originaldetaljer från byggnadens tidiga dagar har bevarats, inklusive fönsterbräden och pelare i marmor.

Det är måndag morgon och bilandets potenta ljud ekar mellan huskropparna på Fredsgatan. Sedan årsskiftet har renoveringsarbetet av gamla posthusets nedervåning pågått. Lokalerna, som använts till skolverksamhet de senaste åren, har inneburit en rejäl utmaning för entreprenören Sjötorps hus.

– Det är svårt med renoveringar av äldre fastigheter, för man vet aldrig vad man hittar. Dessutom är fasaderna k-märkta och ska bevaras i samma stuk. Alla hyreslägenheter får sin egen ingång på baksidan, säger Pär Knutsson, vd på Sjötorps hus.

undefined
Posthusets gamla entré har omskapats och nya dörrar i samma stil som originalfönstren är på plats.
undefined
Många originaldetaljer finns kvar från posthusets begynnelse. Som de vackra grönskimrande fönsterbrädorna i marmor.

Han beundrar de hyresgäster som redan bor på husets andra och tredje våning för deras tålamod.

– Det är ett välbyggt hus och vi har fått bila bort alla säkerhetsvalv. Det är ett tidskrävande arbete som skapar ett oljud utan dess like, så de som bor i huset är nog jättetrötta på oss, säger Pär Knutsson. 

Posthuset på Fredsgatan i Katrineholm ritades av Lars-Erik Lallerstedt och stod färdigt 1951. Under sin karriär ritade han inte mindre än 16 postkontor runt om i Sverige. I Katrineholm sorterades post i fastigheten fram till 2007, då verksamheten flyttade till Starrvägen. 

undefined
Så här såg postkontoret på Fredsgatan ut när det begav sig. Det stod färdigt 1951 och ritades av arkitekten Lars-Erik Lallerstedt.

Nu står redan flera lägenheter klara, eller så gott som klara och flera originaldetaljer från husets barndom har bevarats. Som fönsterbräden i grönskimrande marmor och även pelare av samma gedigna material.

– Pelarna hade man limmat gips på, men de har vi restaurerat. Det skapar karaktär, förklarar Knutsson.

Även de jättestora fönsterpartierna ut mot Fredsgatan har fått en varsam ansiktslyftning.

– Vi blev tvungna att plocka isär dem och renovera dem, för att de återigen ska gå att öppna.

Gamla postsorteringen har blivit en egen byggnad som även den kommer att inrymma lägenheter. 

undefined
Ett hus har blivit två, sedan huvudbyggnaden och postsorteringsavdelningen har slagits isär.
undefined
I entrén till postsorteringshusets lägenheter finns ett atrium som släpper in ljus.

Sjötorps hus arbetar på uppdrag av fastighetsägaren Ludvigsbergs Säteri Fastigheter AB. Pär Knutsson förklarar att det centrala läget var avgörande för satsningen på hyreslägenheter.

– Det är attraktivt att bo mitt i smeten och det var 50 familjer som kom på visning förra veckan. Visst är det utmanande med hyreslägenheter i Katrineholm, man hör ju rykten om att flera hundra lägenheter står tomma. Samtidigt skapar vi underlag för restauranger och butiker med mer centralt boende.

undefined
Stefan Nilsson och Mathias Strömberg arbetar med köksmontering i den största fyrarumslägenheten.
undefined
Niklas Enkvist sågar bitar av stenull. "Idag syr vi ihop det gamla med det nya på ytterväggen", förklarar han.

Bland de nybyggda lägenheterna kommer det att finnas både tvåor, treor och fyror. Redan är flera av de största lägenheterna redan tjingade.

– Det är ett stort livsbeslut att flytta och man kanske har ett boende man måste sälja först, men här är det först till kvarn som gäller, säger Pär Knutsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!