– Här är matsalen. Det är ganska stort ljusinsläpp, säger Jakob Carlsson, platschef på NCC och pekar mot ena väggen som består av ett glasparti som går från golv till tak.
Glasväggen vetter mot skolgården och Kupolen, den nuvarande matsalen, som senare kommer fungera som en rörelsehall. I matsalen finns också en stor läktare som får en att tänka på en aula. Tidningen och en delegation på nio personer från kommunen och NCC är på plats för att ta en rundtur inne i nya skolbyggnaden. Anders Nordh, projektledare på KFAB, berättar att det finns två entréer, norra och södra.
– De elever som tillhör den norra delen ska bara kunna gå in i norra delen, säger han.
Skolan är indelad i åtta hemvister, vilket man kan lika vid små lägenheter som rymmer klassrum, grupprum, toaletter och kapprum. De kommer vara uppdelade efter årskurs. För att ta sig in på avdelningarna krävs en nyckeltagg, vilket alla elever kommer att få.
– Här kommer skolmentorn stå och hälsa dem välkomna på morgonen. Så får de hänga av sig ytterkläderna och ta av sig skorna och låsa in i sitt skåp, säger rektor Magdalena Norin när vi går in i niornas hemvist.
Tanken med hemvister är att skolan, som nu kommer kunna ta emot 1 300 elever, ska upplevas mindre än vad den är.
Hur ser ni på tryggheten för eleverna nu när skolan blir så stor?
– Nu samlar vi all personal på ett ställe och vi kommer också ha personal i de gemensamma utrymmerna, vilket gör att eleverna har mindre chans att verka i det tysta. Vi slipper också gången mellan de olika lokalerna, säger Magdalena Norin.
Hon säger också att det kommer bli lättare att få en överblick av vilka som rör sig på skolan. I dag händer det att elever från andra skolor går in i Järvenskolans lokaler, vilket Magdalena Norin tror kommer bli svårare nu.
Vi lämnar matsalen och går upp till andra våningen där biblioteket och musiksalarna ligger. Utanför biblioteket kommer man kunna stå och hänga vid ett räcke och titta ner på alla som sitter på läktaren och i matsalen.
– Vi har fått frågor om hur tyst det kommer vara i biblioteket när det ligger så nära matsalen, säger byggkoordinator Lena Jepsen.
– Helt tyst, svarar Jakob Carlsson och berättar att man satsat mycket på ljudisoleringen.
På tredje våningen kommer hemkunskapsundervisningen bedrivas. Vi passerar flera rum fyllda med minikök.
– Det här kommer ersätta Plättis och de två hemkunskapssalarna på Söder, säger Lena Jepsen.
I anslutning till en av hemkunskapssalarna finns en terrass. Här ska eleverna kunna sitta och äta sin hemlagade mat i solen.
– Tanken var att de skulle odla här också. Men det kanske inte blir så. Lärarna vill nog inte komma hit på helgen och vattna, säger Anders Nordh.
På våning fyra kommer niorna ha sin hemvist medan åttorna och sjuorna får husera på våningsplanen under.
Även skolgården, som nu är en byggarbetsplats, ska få sig ett lyft. Mellan Järvenhallen och nya skolan kommer det bli två sjumannaplaner och en löparbana.
– Här ska det bli fotbollsplaner. Nu är frågan om det ska vara konstgräs eller inte. Det är inte bestämt än.
Den 31 maj är det slutbesiktning. Men arbetet slutar inte där. I höst när eleverna flyttat in i den nya byggnaden är det Tallåsskolans tur att renoveras. Där kommer personal, rektorsexpedition och grundsärskolan hålla till. Huvudingången kommer, precis som i dag, vara mot Läroverksgatan.