Handlare om nya tillträdesförbudet: "Jättevälkommet"

Med en ny lag, som röstades igenom i riksdagen på onsdagen, ska kända tjuvar och snattare kunna få tillträdesförbud till butiker.

Magnus Jeppsson, som driver Ica Nära i Katrineholm, välkomnar den nya lagen om tillträdesförbud. Med den kan kända snattare och tjuvar hindras från att ens gå in i butiken.

Magnus Jeppsson, som driver Ica Nära i Katrineholm, välkomnar den nya lagen om tillträdesförbud. Med den kan kända snattare och tjuvar hindras från att ens gå in i butiken.

Foto: Arkivbilder: Carina Ekdahl, Roger Culmsee

Katrineholm2021-01-31 10:03

– Det är jättevälkommet. Det ger oss ett verktyg, så att även vi som är anställda i handeln kan få en trygg arbetsmiljö. När det blir konfrontation, när vi till exempel försöker hindra en stöld, kan det både bli okvädningsord och till och med handgemäng och hot. Kan vi få bort en del gärningsmän med den här lagen är det fantastiskt, säger Magnus Jeppsson, ägare till Ica Nära på Linnévägen i Katrineholm. 

undefined
Magnus Jeppsson och Hanna Seger äger och driver Ica Nära på Linnévägen. De välkomnar den nya metoden, att medelst tillträdesförbud hindra kända snattare att vistas i butiken.

Lagen, som börjar gälla 1 mars, innebär att åklagare ska kunna fatta beslut om att en person som misstänks för stöld, ska kunna få tillträdesförbud till en viss butik. 

– Vi kommer att få möjlighet att konfrontera kända kriminella, som har stulit i butiken. Om de inte hörsammar oss kan vi ringa polisen, även innan de försökt stjäla hos oss, om de har tillträdesförbud, säger Magnus Jeppsson. 

Lagen ska inte tolkas så, att handlare efter eget godtycke kan porta personer som man tror ska stjäla. 

– Det måste naturligtvis ske en rättslig process. Tillträdesförbud är en åtgärd som de rättsvårdande myndigheterna kan ta till. Om en handlare känner sig hotad eller någon stjäl, måste det polisanmälas och hamna hos åklagare, säger Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor på Icahandlarnas förbund. 

Åklagaren kan fram tills eventuell dom faller utdöma tillträdesförbud. 

– Vi tycker att det är bra att det ska ske via rättsprocessen. Vi lever i en rättsstat och det ska vara allvarligt att få tillträdesförbud, säger Elisabeth Due. 

Magnus Jeppsson, som på kontoret har en tjock pärm med alla polisanmälningar efter stölder och snatterier i butiken, tror att tillträdesförbud kommer att göra skillnad för butikerna, åtminstone på lite sikt. 

undefined
Snatteri, som numera heter "ringa stöld" och andra butiksstölder, kostar handeln, och i förlängningen kunderna, 6,8 miljarder kronor årligen.

– Jag tror att alla åtgärder för att förebygga stölder, högre straffskala, bättre behandling av ärenden i domstol, eller det här, absolut är verktyg för att minska kriminaliteten, säger han. 

Enligt branschorganisationen Svensk handel stjäls det i butiker för 6,8 miljarder kronor årligen. Kött, kläder och energidrycker är det som stjäls mest. Det är också fler än Ica-handlarna som engagerat sig för att tillträdesförbudet ska lagstiftas om. Bland annat har Ikea och H&M arbetat för att få lagen till stånd. 

I propositionen, förslaget till lagtext, uttrycks att ärendena ska hanteras skyndsamt. 

– Det är en klar politisk signal till de rättsvårdande myndigheterna: butiker ska vara en fredad zon, säger Elisabeth Due.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!