Det var en blandad skara som strömmade till när Katrineholms Handikappförening under onsdagen anordnade Handikappsföreningarnas dag på kulturhuset Ängeln tillsammans med ABF och Kultur- och turismförvaltningen.
En blandad skara var också just vad arrangörerna hade hoppats på. Inte minst besökare utan egna erfarenheter var mer än välkomna.
– Vi vill såklart nå ut med information om att organisationerna finns men minst lika viktigt är det att sprida kunskap om de här frågorna, sade Kjell Clasborn, ordförande för föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingstörnings (FUB) lokalförening i Katrineholm, Flen och Vingåker
Han fick medhåll från Bertil Claesson från Dyslexiförbundet.
– Det finns ett behov av att sprida information om olika handikapp till allmänheten. Vissa funktionshinder syns ju direkt men många är dolda och det finns mycket fördomar.
Så gott som alla föreningar som fanns representerade på Ängeln är med paraplyorganisationen Handikappsföreningarna i Katrineholm.
– Det är vår stora styrka, vi har hela spektrumet och kan både dela med oss av erfarenhet och kunskap men också nå fram lättare tillsammans än, sade Kjell Clasborn.
På Ängeln fanns många olika sätt att nå ut med kunskap. Bland annat föreläste Daniel Helmersson på temat "Ett handikapp - tusen möjligheter".
Emilié Lund representerade Dyslexiförbundet och sålde bland annat pärlarmband med bokstäver som bildade ordet dyslexi. Hon har själv dyslexi och ADHD och berättade att fördomarna mot handikappen är mycket vanliga.
– Särskilt gällande ADHD. Många undrar varför jag inte är hyperaktiv eller påfrestande. Sådana fördomar begränsar oss. Många skäms över sig själva fast det borde vara allmänheten som skulle göra det, säger hon.
Hon tycker därför att det är viktigt att lyfta frågorna så mycket och ofta som möjligt.
– Det behöver normaliseras, därför är jag här främst för allmänheten. Vi andra vet ju redan vad det handlar om, sade hon.