Sörmlands sparbank: Handel med Rysslandsfond stoppad

Handeln med Rysslands- och Östereuropas fond har stängts. Det meddelar Sörmlands sparbank. Pengarna är låsta och kan inte tas ut.

Sörmlands sparbank erbjuder kunder att investera i bland annat Rysslandsfonder. Nu meddelar banken att handeln med fonderna stängts.

Sörmlands sparbank erbjuder kunder att investera i bland annat Rysslandsfonder. Nu meddelar banken att handeln med fonderna stängts.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2022-03-04 14:49

Att fonden stängts beror på gällande lagstiftning, när det inte går att säkerställa en korrekt värdering av fondens innehav, förklarar Sörmlands sparbanks vd Sören Schelander.

Och att nu ta ut pengar från fonden går icke.

– Nej, inlösen kan bara ske när man kan värdera tillgångarna på ett säkert sätt, säger Sören Schelander.

Det är via Swedbank (Robur), som Sörmlands sparbank ger kunder möjlighet att bedriva handel med bland annat Rysslandsfonder. 

Rysslandsfonden beskrivs som en allmän aktiefond med hög risk där pengar placeras i små och stora bolag i Ryssland. Fondens utveckling har de senaste åren varit mycket bra.

Innan handeln med fonden stängdes sjönk värdet rejält.

Sörmlands sparbank har ett fåtal kunder som gör affärer med ryska diton. Där har handeln i och med sanktionerna upphört. Enligt Sören Schelander är kundernas relationer av det mindre slaget. Kunderna får rådet att hålla fortsatt kontakt med sin motpart och följa utvecklingen. 

Även banken följer utvecklingen noggrant och är extra uppmärksam på eventuella cyberattacker från till exempel Ryssland. 

Någon kundtillströmning för att ta ut kontanter i bankomater förekommer inte, enligt Sören Schelander.

Flera andra fondbolag och banker i Sverige har också beslutat att stänga handeln med ryska fonder.

Sedan tidigare har flera länder beslutat att slänga ut Ryssland ur banksystemet Swift, vilket då omöjliggör för ryska banker att göra transaktioner med omvärlden.

Sören Schelander.
Sören Schelander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!