Han vill ta hem den svenska demokratin

Yassin Mahi har bott i Sverige i 26 år och varit politisk aktiv i 20 år. Inspirerad av Sverige vill han nu bli president i Somalia och jobba för alla människors lika värde.

Katrineholm2016-05-18 14:45

– Greklands förre statsminister var asylsökande i Sverige när han fick sitt politiska uppdrag. Sittande president i Uganda var också i Sverige, så det här är inte unikt för mig.

Det är andra gången Yassin Mahi ställer upp i det Somaliska presidentvalet. Förra gången drog han sig ur på grund av korruption och valfusk men nu försöker han igen. Han menar att även väljarna ser det som en fördel att kandidaten bott i Sverige.

– Vi lär oss mycket om demokratin i Sverige som vi tar med oss. Det systemet som finns här vill vi ha i hemlandet.

Det primära skälet för Yassin Mahi är just demokratin. De senaste 20 åren har han varit aktiv inom socialdemokraterna i Katrineholm och nu vill han ta med allt han lärt sig och ge människorna i Somalia chansen att påverka landets styre.

Det är parlamentet, som består av 275 ledamöter, som väljer vem som ska bli president. Yassin Mahi berättar att det finns flera olika klaner eller stammar i Somalia som alla har en ledare. Varje klans ledare väljer en parlamentsledamot som ska representera klanen. Problemet är att det är ett enmansstyre och att klanledaren inte alltid är utbildad.

– Det är inte folket som röstar.

I år får 50 personer från klanen, plus ledaren, gemensamt välja en parlamentsledamot. Yassin Mahi menar att det är mycket större chans att klanen väljer en ledamot som kan representera dem på ett bra sätt när de är fler som väljer. Han tycker däremot inte att det räcker.

– Alla människor ska få göra sin röst hörd. One man, one vote.

Yassin Mahi menar att det finns mycket fattigdom i Somalia och att fattigdom är bränsle för terror. Han vill ge landet frihet och rättvisa, inspirerad av Sverige.

– Jag är katrineholmare och jag är sörmlänning. Jag behöver stöd moraliskt, politiskt och ekonomiskt.

Han kandiderar med en politisk organisation i ryggen, något han menar att de andra kandidaterna inte har. Och han tror att den svenska modellen kommer att mottas väl.

– Det är det här systemet och den här kunskapen jag vill överföra till Somalia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om