– Vi bor sex människor i en tvårumslägenhet. Det är lite trångt, men jag föredrar att barnen inte är i fara längre, säger Halyna Troshyna i Katrineholm.
Hon flyttade till Sverige från Ukraina för tio år sedan eftersom hon är gift med en svensk man. När kriget bröt ut i februari i år flydde båda hennes vuxna döttrar och hennes två barnbarn från Ukraina till Sverige. Halynas svärsöner är kvar i Ukraina.
– När mina barn åkte till Sverige var jag jätteorolig för det var inte så lätt. Det var risk för bombningar. Flyglarmet gick hela tiden, säger Halyna.
Barnbarnen har deltagit i distansundervisning med lärare i Ukraina. Undervisningen har dock ofta fått avbrytas på grund av flyglarm. Det yngsta barnbarnet Anna som är 9 år har varit oroligt inför skolstarten i Sverige.
– Hon sa 'jag är rädd, jag är blyg, jag kan inte språket. Jag vill inte gå till skolan. Jag vill fortsätta distansundervisningen', säger Halyna.
Den något äldre sonsonen Mykola kan lite engelska och har inte varit lika orolig.
– Han kan kommunicera lite.
Halynas två vuxna döttrar arbetar inom ekonomi och håller kontakt med sina arbetsgivare digitalt.
– Jag tror inte att de får jobb i Sverige eftersom de inte kan språket.
Flyktingströmmen från Ukraina har även gjort att behovet av personal som talar ukrainska och ryska ökat. Genom jobbcoachföretaget Arbetslivsresurs har Halyna - som kan både ukrainska och ryska - fått ett jobb som studiehandledare för flyktingbarn på Vingåkers kommun.
– Det sätter igång så fort skolan har fått in lite mer barn så att hon kan ha sina egna grupper, säger Donia Morad, jobbcoach på Arbetslivsresurs.
Donia Morad har även hjälpt Halynas familj i samband med flykten från Ukraina. Halyna ska även arbeta som modersmålslärare på mottagningsenheten Bryggan.
– Jag kan hjälpa dem att känna sig tryggare i det svenska samhället. Att vara lugna och inte stressa. Jag kan förklara regler och hur samhället fungerar, säger Halyna.
I Sverige har Halynia tidigare jobbat inom förskolan. När det började ställas krav på någon form av utbildning för att jobba inom förskolan kunde hon inte fortsätta med det utan fick med Arbetslivsresurs hjälp ett jobb som musiklärare i Flen en termin. Arbetslivsresurs tipsade henne sedan om en ettårig utbildning till lärar- och elevassistent vid Åsa folkhögskola som hon blev klar med i december förra året.
– Halyna har väldigt många högskolepoäng från Ukraina, men tyvärr funkar det inte i Sverige. Så hon har verkligen varit duktig med att anpassa sig till arbetsmarknaden, säger jobbcoachen Donia Morad.
Utbildningen gör att Halyna återigen kan söka jobb inom förskolan. Hon har skrivit in sig i flera vikariebanker och redan fått flera erbjudanden om vikariat på förskolor i Katrineholm och Norrköping.
– Arbetsmoralen som Halyna har haft sedan dag 1 och viljan att komma ut i arbete har varit helt fantastisk, säger Sofien Messaoud, kontorschef på Arbetslivsresurs i Katrineholm.
Halyna är tacksam för det stöd hon fått av Arbetslivsresurs.
– De är inte bara proffs inom sitt jobb, utan även människor med ett gott hjärta. Jag hade en tid inbokad med Donia den 24 februari. När jag fick reda på krigets början kom jag förstås till mötet i tårar och sorg. Sofien och Donia tröstade mig och kramade varmt och Donia avbokade mötet, för i ett sådant tillstånd kunde jag inte söka jobb, säger Halyna.
– Vi är jättetacksamma för alla människor i Sverige som mötte mina barn efter tragedin i Ukraina med öppet hjärta och själ och försökte hjälpa till på något sätt. I kommunen kunde man inte hjälpa barn med boende, eftersom det inte fanns någon sådan möjlighet, men överallt kände vi värme och välvilja och sympati för den situation som mina barn hamnade i. Mina barn blev glada och överraskade över hur snälla och trevliga människor det bor i Sverige.