Halvmiljonbilen levde inte upp till laddlöftet

Katrineholmskunden privatleasade en bil som tankas med el, men snart nog upptäckte han ett uppenbart fel. Laddsystemet låg på en betydligt lägre kapacitet än utlovat och nu har bilföretaget anmälts.

Hur snabbt det går att ladda elbilens batteri beror på hur många kilowatt du kan pumpa in i sladden. Genrebilden är tagen i ett annat sammanhang.

Hur snabbt det går att ladda elbilens batteri beror på hur många kilowatt du kan pumpa in i sladden. Genrebilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Anders Wiklund/TT

Katrineholm2024-01-17 19:28

Det var hösten 2022 som en Katrineholmskund tecknade ett privatleasingavtal för en elsuv. Bilen kostade 541 075 kronor och under diskussionen med säljaren diskuterades bilens laddsystem.

Enligt bilfirman skulle fordonet ta emot 11 kilowatt när den laddas med en trefasladdare på hemmaplan. Det stod även i det avtal som katrineholmaren tecknade med företaget.

Då kunden inte lyckats få upp laddkapaciteten över 7 kilowatt, tog han kontakt med företaget. Enligt honom bekräftade de över telefon att bilen ska ta emot 11 kilowatt. Om han inte hade fått någon felkod i bilen, så är det inte den det är fel på, utan billaddaren.

Elbilskunden kopplade då in företaget, som hade installerat laddboxen.

Felsökningen av elsystemet i fastigheten kostade 5 000 kronor, men nåt fel på laddaren eller installationen kunde inte upptäckas.

Bilfirman lovade då att de skulle kontrollera fordonet vid en planerad service i oktober 2023. De hittade inget fel, men när kunden sedan laddade bilen hemma låg laddkapaciteten på 7 kilowatt.

I två månader ringde kunden företaget varannan vecka för att fråga om de kommit på vad det kunde vara för fel.

Till slut berättade bilsäljaren att just den modell mannen hade valt, var begränsad till att kunna ta emot 7,4 kilowatt vid hemmaladdning. 

undefined
Laddkapaciteten var fyra kilowatt lägre än bilkunden hade fått löfte om.

Katrineholmskunden krävde då firman skulle betala elektrikerräkningen och se till att bilen uppgraderades för att ta emot 11 watt, men det var inte möjligt. Bilfirman ville heller inte ta tillbaka bilen. Det sista kravet på kundens lista var att de skulle betala tillbaka 20 000 kronor, halva beloppet för avtalsfel och halva för allt besvär kunden haft. 

Bilfirman kunde som längst tänka sig en kontant återbetalning, det vill säga vad elektrikern hade fakturerat. Förklaringen han fått är att texten i avtalet avsåg vad utrustningen i bilen klarar, inte vad den aktuella modellen klarar. 

Nu har katrineholmaren ledsnat och vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden. I sin anmälan skriver han att de troligen skulle ha valt en modell med större batteri om de haft rätt information från början. 

Hans krav nu är att kontraktet hävs och att firman tar tillbaka bilen utan kostnad för kunden. Hittills har han betalat 150 000 kronor.

I andra hand kan han tänka sig en kontant kompensation på 20 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!