Halldöden breder ut sig – men inte i Katrineholm

Runt om i landet stängs padelhall efter padelhall ner – det pratas om att halldöden är här. Trots nedläggningarna i landet lyckas Katrineholms hallar hålla uppe antalet bokningar och spelare.

Från 2020 till 2021 ökade antalet padelhallar, i Sverige, från 1 600 till 3 500, enligt Svensk padel.

Från 2020 till 2021 ökade antalet padelhallar, i Sverige, från 1 600 till 3 500, enligt Svensk padel.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Katrineholm2023-01-11 06:58

Det var när pandemin höll sitt hårdaste grepp om landet som allt fler padelhallar öppnade. Enligt Svensk padel mer än fördubblades antalet hallar från 2020 till 2021. 

Trenden kan nu ha vänt när flera hallar runt om i landet tvingas stänga ner verksamheten till följd av konkurs. Trots detta klarar Katrineholms hallar av att hålla öppet.

Senast i höstas öppnades en ny padelhall av Filip Hilmers och Emelie Olsson. De har haft öppet i några månader, och premiären beskrivs som lyckad.

– Antalet spelare har varit över förväntan, säger Filip Hilmers och fortsätter:

– Vissa dagar är det mer än andra. Det är en väldigt spontan sport fortfarande, med mycket bokningar som kommer in samma dag.

undefined
Filip Hilmers och Emelie Olsson står bakom Padleriet som öppnade under hösten. Premiären blev lyckad, och i januari övergår hallen till ordinarie priser.

Filip Hilmers har själv intresse för sporten och förklarar vad han tror är orsaken till det som nu kallas för "halldöden".

– Problemet är att folk, som inte vet vad det är, har investerat i de här hallarna för att tjäna pengar. Det har fungerat under pandemin men det har byggts för mycket, och för stora, anläggningar. Till slut blir det mättat, säger han.

Deras egna padelhall är nischad mot familjer och sällskap som spelar för skojs skull, vilket inte skapar samma konkurrens menar han. Hallen är dessutom en bisyssla, vilket skapar mindre ekonomiska förväntningar.

– Vissa hallar måste finnas för sporten. Man måste ha de stora arenorna som kan ta fram de unga spelarna och hålla i tävlingar, säger Filip Hilmers.

undefined
Från 2020 till 2021 ökade antalet padelhallar, i Sverige, från 1 600 till 3 500, enligt Svensk padel.

Även padelhallen i Vallmotorp drivs som en bisyssla där intäkterna inte är ensamt avgörande.

– Det handlar inte om att överleva för oss. Vi använder redan befintliga lokaler som kostar oss oavsett om det är padel eller inte, säger Carmen Szarvas-Spolander, grundare av Padelhuset i Vallmotorp.

Att antalet bokningar minskar är ingenting som känns bekant. Just nu har hallen lika många bokningar som i fjol.

– Det bokas många fler pass nu än i somras, vilket är helt naturligt eftersom det är en inomhusaktivitet, säger Carmen Szarvas-Spolander.

undefined
Strängnäsbröderna Anders Johnssons och Rickard Hedfors satsar på att skapa mervärde i sin hall, exempelvis genom att erbjuda träningar. Det anser de vara viktigt när allt fler hallar tvingas lägga ner.

Padel arena, som är Katrineholms största hall med sina nio banor, berättar att antalet spelare under dagtid nu har minskat, jämfört med tiden under pandemin. 

– Folk arbetade inte på samma sätt då. Det var fler som spelade under dagtid jämfört med nu, säger Anders Johnsson, som driver arenan tillsammans med sin bror Rickard Hedfors.

Han är inne på samma spår som Filip Hilmers vad gäller pandemins effekt, och antalet hallar som då byggdes i ett rasande tempo.

–Det tog fart kraftigt i och med pandemin, det gjorde att padeln växte explosionsartat. I den takten som det växte var det klart att det skulle vända så småningom, säger Anders Johnsson.

undefined
Anders Johnsson, berättar att padeln hamnade i en gråzon under pandemin. "Det var typ det enda man kunde göra", säger han.

De känner sig däremot trygga i deras verksamhet i dag, tack vare deras satsning på att skapa mervärden. Att engagera lokala företag för att bygga upp ett bra nätverk är en viktig del bakom framgången, berättar han.

– Den klassiska padelhallägaren har satt upp en hall som sköter sig själv. Det fungerade under pandemin men det fungerar inte nu, säger Anders Johnsson och fortsätter:

– Vi har väl känt hela tiden att man måste skapa mervärden kring ströbokningar. Man kan inte leva, och betala en hög hyra för en stor byggnad, på enbart ströbokningar.

Det nya året inleds och på framtiden ser de ljust.

– Vi känner oss positiva om framtiden, absolut. Vi har en bra plan framöver, säger han.

Karta: Vallmotorp Omsorg Vårdhemmet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!