Drycken har blivit ett internetfenomen sedan den lanserades för ett år sedan i Storbritannien.
Youtube- och influencerprofilerna Logan Paul och KSI har runt 20 miljoner följare var på sina youtube-kanaler och är kända världen över.
Under juni 2022 lanserade duon sport- och energidryckesmärket Prime, som har blivit en stor succé och varit den mest hajpade drycken i Sverige. Medierapporteringen har bestått av uppgifter om att ungdomar betalat 20 kronor per klunk av drycken, som sålts för 89 till 119 kronor per burk och även på bland annat tradera för flera hundra kronor. Det har även rapporterats om kaotiska scener i butiker som säljer drycken.
Tidigare i år, när drycken hittade till svenska butikshyllor, låg priset på ungefär 100 kronor per flaska, numera får man betala strax över 30 kronor.
– Först flög man hit drycken från USA, men nu är det en massproduktion i Europa, så det är mindre hysteri och också logiskt att priserna sjunker, säger Younes Elammari, butiksägare för Matöppet i Katrineholm.
Samtidigt menar Elammari att flera lådor Prime säljs slut varje dag av en ung målgrupp.
– Den kylen blir helt tom på eftermiddagarna. Det är årets hit, säger han och pekar bort mot dryckeskylen.
Har du smakat?
– Ja, den är skit. Men mitt barnbarn är tokig i det. När nyheten kom så fotade jag till honom och han var överlycklig. Han har testat alla, säger han och fortsätter:
– Det här är bara början. Det är TikTok som gjort att den är känd. Men det kommer bli ännu mer marknadsföring. Jag tycker Gowell (en helt annan dryck) är god, men det är inga kändisar bakom den som gör reklam. Då är det inte lika bra.
Trots att drycken riktar sig mot en yngre målgrupp, står det på flaskorna att den rekommenderas att inte drickas om man är under 15 år.
Den ena varianten, Prime energy, har förbjudits i EU, på grund av dess innehåll. Men Prime hydration finns fortfarande att köpa.
– Produkten fyller ingen näringsmässig funktion, det som finns i den kan man få i sig från en bra kost. Den är onödig, sa diatisen Johan Keres tidigare i veckan.
Johan Keres menar att det är en marknadsföringsbluff.
– Det skulle jag absolut kalla det. Många av dessa produkter marknadsförda med att de förbättrar prestation, hälsa eller för att förbättra återhämtning. Dessa påståenden är ofta överdrivna och inte testats vetenskapligt.