Gymnasieklass löser integrationen på skoltid

Viljan finns att förbättra integrationen på gymnasiet. En mer gemensam skolmiljö och fler leenden, tror eleverna på.

"Våga prata, säg hej. Det behöver inte vara mer än så", säger eleven Tilde Mannsbart under redovisningen av integrationslösningarna.

"Våga prata, säg hej. Det behöver inte vara mer än så", säger eleven Tilde Mannsbart under redovisningen av integrationslösningarna.

Foto: Ulrica Andersson

Katrineholm2019-05-22 05:30

Eleverna på språkintroduktionsprogrammet har svårt att komma in i gemenskapen på Duveholmsgymnasiet. Pierre Engberg, lärare i samhällskunskap och historia, har reagerat på skolans integrationsproblem.

– En del elever har bara pratat svenska med sina lärare. De sitter ofta i sina språkgrupper, säger han.

Under kursen "etnicitet och kulturmöte" har han därför gett elever som går andra året på samhällsprogrammet i uppdrag att komma på lösningar.

– Det har gått förvånansvärt bra, säger Pierre Engberg.

Med utgångspunkt i sociologiska teorier har de skickat ut enkäter till andra elever på samhällsprogrammet och på språkintroduktionsprogrammet. Där frågade de bland annat hur integrationen kan bli bättre.

39 procent av 105 svarande uppger att de inte har pratat med någon från det andra programmet. Samtidigt svarar mer än 70 procent att de gärna lär sig mer om andra kulturer. Eleverna drar slutsatsen att det finns ett intresse av att mötas mer än vad de faktiskt gör.

Svaren från eleverna på språkintroduktionsprogrammet, som har varit anonyma och kunnat uttrycka sig mer fritt, har väckt reaktioner.

– Det blev personligt, vi fick verkligen hårda svar. "Jag vill gråta" och "hjälp oss", säger Tilde Mannsbart.

Klassen har även hört två elever berätta om hur det är att ha flytt hit och inte ha någon aning om var ens föräldrar är.

– Vi möter dem varje dag men har ingen aning om deras bakgrund, säger Moa Bojesen.

För att lära känna varandra bättre krävs både att eleverna själva söker kontakt och att skolan står för mer övergripande åtgärder.

– Många andra måste ta initiativ. Fråga "mår du bra" och "har du någon att prata med", säger Isabella Olson.

– Att säga hej och le på morgonen, det kan vara så enkelt. Det är en jättebra början, säger Tilde Mannsbart.

Att bjuda in elever från andra program till de gemensamma aktiviteter som redan finns, som jullovets volleybollturnering, är ett av elevernas förslag.

Andra förslag handlar om den fysiska miljön. Att olika program håller till i olika korridorer är en vana som kan brytas, genom att blanda skåp och hemklassrum.

– Ni har kommit fram till enorma slutsatser, sa Pierre Engberg efter tisdagens redovisning.

Kursen har varit en ögonöppnare för eleverna.

– Alla borde ha den här kursen, säger Stina Strindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om