Det var glada miner när politiker och tjänstemän presenterade markanvisningsavtalet med Tegelstaden bygg och deras skiss på ett femvåningshus på Stortorget offentliggjordes. Fasaden har glaserat gult tegel som ska ge en "guldig" ton, en flirt med ursprungsförslaget i arkitekttävlingen som avgjordes 2014.
Redan då var engagemanget för husbygget stort. Nu har diskussionen blossat upp igen i sociala medier och åsikterna går isär.
"Kul att hela centrum blir en enda innergård. Snart kan man väl inte ens gå där. Katrineholm i ett nötskal, en byggarbetsplats till en annan. Tänk vad pengarna kunnat gå till som är 100 gånger viktigare i dessa pandemitider", skriver en 33-årig man bosatt i Katrineholm.
Kommentaren får 21 gillamarkeringar, men också mothugg om att det trots allt är en privat aktör som bygger och det inte innebär någon kostnad för kommunen. Andra frågar sig om det är ett aprilskämt, flera har åsikter om arkitektur med inspiration från Rom. Någon tycker att skissen liknar Kullbergska sjukhuset.
"Synd att man förtätar staden ännu mer. Nu när klimatet förändras med mer extremväder som följd behöver vi skapa mer grönytor som kan suga upp vatten från skyfall så man slipper översvämningar i stadskärnorna, inte fler hus", kommenterar en 54-årig Katrineholmskvinna och får tummen upp av sju andra.
Bland kommentarerna finns också uttryck som äntligen, spännande och coolt. Huset spås också ge centrumhandeln ett lyft. "Härligt med folk och rörelse, restaurang och säkert lite piff på torget. Obebodda ställen livar sällan upp", skriver en kvinna.
Inlägget på Katrienholms-kurirens Facebooksida har nåtts av nästan 7 000 personer. Av de cirka 100 reaktionerna är den övervägande delen tummen upp, medan en tredjedel har tryckt på arg eller skrattande gubbe.
"Katrineholm behöver fria öppna ytor även i centrum, det kommer att bli som att vandra runt i en labyrint. Trist att majoriteten inte kan freda torget", kommenterar en känd Katrineholmsprofil.
Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet, är skeptisk till att sälja marken till en privat aktör, eftersom kommunen då förlorar kontrollen över marken.
– Torget ägs av kommunen och är en del av det offentliga rummet, som minskar vartefter man säljer ut kommunal mark. När man väl har sålt ut det finns det ingen återvändo, säger Rosendahl.