Guldet på sjöbotten: Ska ge arbetstillfällen och bli miljönytta

Bottensediment från Öljaren ska blandas med vass från samma sjö och bli en produkt som kan ersätta torv.
Katrineholms kommuns projekt ”Öljaren – från sjö till växtkraft” får nu ekonomiskt stöd av Leader Södermanland, som delvis finansieras av EU.

Kristin Vettorato, verksamhetsledare vid Leader Södermanland.

Kristin Vettorato, verksamhetsledare vid Leader Södermanland.

Foto:

Katrineholm2024-10-27 12:00

Nyheten i korthet

  • Katrineholms kommun får ekonomiskt stöd från Leader Södermanland för projektet "Öljaren - från sjö till växtkraft", som syftar till att omvandla bottensediment och vass från sjön Öljaren till en produkt som kan ersätta torv.
  • Projektet, som sträcker sig till 2027, förväntas bidra till ökad kolinlagring, förbättrad vatten- och jordkvalitet, samt skapa arbetstillfällen i området.
  • Kristin Vettorato, verksamhetsledare på Leader Södermanland, betonar att projektet är bra ur miljösynpunkt då det tar tillvara på restprodukter som annars skulle hamnat på en deponi.

Projektet är en fortsättning på ett tidigare projekt som startades 2017 där man med hjälp av lågflödesmuddring renade sjön. Vid muddringen "dammsögs" de översta lagren av bottensedimenten i sjön upp för att sedan spridas ut i skogen och på åkrarna i närområdet.

Nu vill man ta nästa steg och det är det som får stödpengar från Leader.

– Sedimenten från sjöbottnen ska tillsammans med den vass som man skördar för att fiskarna ska trivas bättre i Öljaren användas till en produkt som kan ersätta torv, säger Kristin Vettorato, verksamhetsledare på Leader Södermanland. Hon berättar att detta är ett av de mest komplexa projekt som Leader Södermanland beslutat om.

Förutom att arbetet ska bidra till ökad kolinlagring, förbättrad vattenkvaliteten i Öljaren och förbättrad jordkvalitet runt sjön, ska projektet också bidra till näringslivsutveckling genom att skapa arbetstillfällen i bygden. Projektet sträcker sig fram till 2027.

Torv är ett fossilt material som används som bränsle eller att odla i, men är en ändlig resurs.

– Därför är detta bra ur miljösynpunkt. Öljaren blir ren och man kan ta tillvara på restprodukterna som annars hade hamnat på en deponi. Bottensediment i sjöar kan ibland vara olämpligt att använda på grund av gifter från närliggande industrier och så vidare, men Öljarens sediment har visat sig vara väldigt bra och består av näringsämnen från intilliggande åkrar, säger Kristin Vettorato.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!