Grön köprusch har gett brist på bärbuskar och fruktträd

Det explosionartade odlarintresset som tog fart i fjol håller i sig. Både växter, buskar och träd är hårdvaluta. "Det säger swish och sen är det borta", säger Gabrielle Ettehag.

Gabrielle Ettehag på Systrarnas trädgård jobbar för högtryck. "Det går inte att föreställa sig vilka lass med blommor och växter vi lyfter ut varje vecka, och så säger det swish och det är borta."

Gabrielle Ettehag på Systrarnas trädgård jobbar för högtryck. "Det går inte att föreställa sig vilka lass med blommor och växter vi lyfter ut varje vecka, och så säger det swish och det är borta."

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2021-06-13 17:07

Vid Vingåkersinfarten till Katrineholm öppnar sig en grönskande oas bland industri- och företagslokaler, där allt från äppelträd till pelargoner prunkar i väntan på sin slutliga destination.

– Jag har flera kunder som kommer hit efter jobbet bara för att strosa runt och landa en stund, berättar Gabrielle Ettehag som driver Systrarnas trädgårdshandel.

Under den här säsongen har suget efter trädgårdsväxter hållit i sig och många odlingsintresserade dyker upp.

– Det är jättekul. Jag möter allt från 65-åringar, som vill odla potatis för första gången i livet, till unga familjer som vill ha tips och råd. Det odlas mycket ärtor, sallad, gurka, tomat och rädisor.

Förutom färdiga plantor, har även efterfrågan på frö nått nya toppnoteringar.

– Jag har sålt jättemycket frö och luktärter har det varit helt crazy efterfrågan på. Jag har beställt om och om igen. 

En förklaring till det växande odlarintresset tror Gabrielle Ettehag är att många har varit hemma mer och tittat på tv och nätet.

– Vi ska inte underskatta våra influencers i trädgårdsvärlden, de har enorm genomslagskraft. De kan lyfta en växt som inte har varit populär tidigare och dagen efter kommer kunder in och frågar efter den.

Gabrielle Ettehag råder de med nyväckt odlarintresse att inte krångla till det i onödan.

– Man ska inte lyssna på självutnämnda experter på nätet och det behövs inte en massa special. Tomater måste inte tjyvas och man behöver inte göda med någon speciell näring. Det viktigaste är att man gödslar. Vårt mål är att förenkla för kunderna.

När pandemin slog till förra våren och kunderna uteblev under några regniga dagar, växte till en början oron.

– Jag hann tänka ut både plan A, B och C och ringa banken, men sen slog det om till fint väder och folk började strömma in, berättar Gabrielle Ettehag.

Kundtrycket har hållit i sig sedan dess, men att kunna tillgodose den ökande efterfrågan är en utmaning. 

– Det produceras inte växter i den omfattning som folk köper när det blir ett sånt här tryck, framför allt inte i Sverige. Den generation som drev plantskolor förr har gått i pension och ingen tar över. Körsbärs- och plommonträd går över huvud taget inte att få tag på. Bärbuskar är också svårt, det kommer att ta slut den här säsongen.

En av dem som tagit en tur till handelsträdgården är stamkunden Agneta Larsson.

– I dag ska jag ha margurieter och bägarranka. Det är kul att det finns en handelsträdgård med stort utbud, säger hon.

undefined
Agneta Larsson är stamkund och tittar förbi handelsträdgården på jakt efter margurieter och bägarranka.

Redan före jul lade Gabrielle Ettehag säsongens beställningar för handelsträdgården.

– Jag var ute i god tid och beställde redigt, men jag fick 40 procent av det jag hade beställt. Man får börja jaga igen och alla har haft det här trycket. Det går inte att föreställa sig vilka lass med blommor och växter vi lyfter ut varje vecka och så säger det swish och sen är det borta. Vi försöker hjälpa våra kunder att hitta nya favoriter när det de ska ha inte finns, säger Gabrielle Ettehag.

Den här säsongen nysatsar Systrarnas trädgårdshandel på snittblommor. 

– Vi har sått sommarblommor i bäddar och tanken är att kunderna ska kunna plocka sin egen bukett. Tankarna finns på att fortsätta med snittblommor till hösten

Även om Gabrielle Ettehag driver handelsträdgård ligger odlandet henne varmt om hjärtat även på hemmaplan.

– Jag älskar min trädgård och jag hoppas den glädjen hänger kvar hela livet!

Bär- och trädbristen

Det tar tre år att odla fram ett fruktträd. Redan före pandemin fanns ett växande intresse för att plantera frukt- och bärbuskar. De svenska plantskolorna har varit illa rustade för att möta en kraftigt ökande efterfrågan. Orsaken går att spåra tillbaka till 2018. Sommaren för tre år sedan var osedvanligt torr och varm och bevattningsförbud rådde på många ställen i landet, vilket gav dålig tillväxt i plantskolorna. Störst brist är det på plommon, körsbär, persika och aprikos. 

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!