Vansinnesfärden ägde rum den 5 november förra året. En polispatrull beordrades till biblioteket i Katrineholm efter att fler personer ringt in om en halvnaken man som betedde sig underligt utanför entrén. En bil hade körts in i gränden och manen mixtrade med dörrlåset till biblioteket.
När polispatrullen kom fram kastade sig mannen in i bilen och flydde med polisen hack i häl. Det var starten på en vansinnesfärd genom centrala delarna av Katrineholm, i Nävertorp och på Söder i uppemot 100 km/h. En man med två barn fick trycka sig mot en husvägg och en kvinna med barnvagn fanns i närheten när mannen brände förbi. Mannen stack ut handen genom rutan och visade fulfingret mot polisen.
Mannen forcerade även en järngrind, som fick stora skador, och körde in på baksidan av gamla Ericsson-fabriken. Till slut fick polisen stopp på mannen nedanför padelhallen på Västgötagatan.
När mannen steg ur bilen hade han en stor jacka, hjälm och en snowboardpjäxa på sig.
Eftersom poliserna uppfattat att mannen tidigare viftat med något svart genom rutan misstänkte de att han var beväpnad och närmade sig honom med dragna tjänstevapen. Mannen vägrade att lägga sig ner på marken och polisen tvingades därför spreja honom med pepparsprej innan han till slut gav upp och kunde gripas.
En av poliserna skrev i sin rapport: "Misstänkts färd är bland det mest extrema jag upplevt under förföljanden i min karriär som
polis".
Mannen åtalades i september i år för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Under huvudförhandlingen vittnade en polis om sina upplevelser från den aktuella dagen. Polisen åkte i den piketbuss som följde efter mannens bil.
Tingsrätten dömde i torsdags mannen till skyddstillsyn samt 80 timmars samhällstjänst. Rätten finner det försvårande att bilfärden ägt rum i centrala Katrineholm i en mycket trafikerad miljö där det varit nära kollisioner med både bilar och fotgängare. Normalt skulle fängelse motsvarande tre månader ha dömts ut med på grund av mannens personliga förhållanden döms han i stället till skyddstillsyn samt 80 timmars samhällstjänst.
Mannen har haft ett drogberoende och rätten tror att det utdömda straffet kan hjälp mannen att vara fortsatt drogfri, i stället för att sitta i fängelse. Domen om skyddstillsyn förenas med en föreskrift om att mannen ska genomgå behandling samt lämna prover som visar att han är drogfri.