Nu för tiden kan en grav se ut på olika sätt och att ha en grav som är unik har blivit allt mer vanligt. På Skogskyrkogården i Katrineholm är det numera vanligast att begravas intill en så kallad natursten, en sten som ser ut som en vanlig sten i naturen snarare än en traditionell gravsten.
– De är hämtade från Valla eller från Kungsör och det är många som tycker att de passar här på Skogskyrkogården med blåbärs- och lingonris, säger Lars Ståhle.
Han är kyrkogårdschef i Katrineholmsbygdens församling. Han berättar att gravarna på 1960- och 70-talet såg mer eller mindre likadana ut medan det på 90-talet började luckras upp.
– På Skogskyrkogården finns mellan 3 000 och 4 000 gravar. En del har numera fotografier eller skulpturer som sitter på. Men det står i begravningslagen att graven ska vara pietetsfull, säger Lars Ståhle.
Pietetsfull innebär att graven måste präglas av en känsla av vördnad och aktning mot gamla traditioner. Detta har dock inte hindrat konstnären Peter Ahlén att tillverka en gravsten av glas. Bakgrunden är att han ville göra något personligt när hans bror gick bort 2008 och resultatet blev en gravsten i glas som nu står på Skogskyrkogården i Stockholm. Det senaste halvåret har han fått flera förfrågningar och har levererat ett tiotal till olika kunder runt om i landet.
– Jag känner verkligen att jag gör stenen tillsammans med de som hör av sig och det känns väldigt starkt att göra graven unik för personen, säger Peter Ahlén.
I Katrineholm har det ännu inte dykt upp några gravstenar av glas, dock finns gravar som till exempel är formade som en nallebjörn på Skogskyrkogården.