Glada miner och nya vänner på sommarlägret Wild camp

Sommarlägret Wild camp anordnas för 13:e året på Beckershofs Herrgård. Under de fyra veckorna kommer sammanlagt 600 barn och 40 ledare till gården för att tävla och umgås. "Det är så bra stämning och bra ledare", säger deltagaren Iris Kaivonen, 12 år.

Glada miner under Wild camp på Beckershofs herrgård.

Glada miner under Wild camp på Beckershofs herrgård.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2022-07-05 21:01

Wild camp är ett sommarläger som har anordnats sedan 2010. Josefine Asker har varit lägerchef i fem år men har, förutom ett år, varit med på alla läger sedan starten. Det var då hennes pappa, Charles Asker, som äger och driver gården, först bjöd in ett gäng äventyrslystna barn till att tävla med och mot varandra under en vecka. 

– Vi är ett äventyrsläger med fokus på tävlingar och utmaningar. Vi har aktiviteter som höghöjdsbana, åka vattenring, segling och hajk. Det är väldigt blandat, de har ett rullande schema varje dag så att alla hinner med alla aktiviteter, berättar Josefine Asker. 

Både barn och ledare bor på gården under en veckas tid. Varje vecka under en månad byts sedan de 150 barnen ut mot en ny grupp. 

– Det är fart och fläkt hela tiden. Det är ett fullspäckat schema från när de går upp tills de lägger sig så de är helt slut efter den här veckan. 

undefined
Josefine Asker är Wild camps lägerchef sedan fem år tillbaka, men hon har också varit både deltagare och ledare.

Hur skulle du säga att Wild camp skiljer sig från andra sommarläger?

– Vi har ingen sport här, det är ingen fotboll eller tennis. Vi tar mer vara på naturen. 

Josefine Asker berättar stolt att de flesta deltagare återvänder år efter år. 

– Många tycker att det här är den roligaste veckan på hela året. De lär känna en massa nya vänner, jag har också lärt känna mina bästa vänner här. Det är väldigt bra gemenskap. Vi hoppas att de tar med sig minnen för livet. 

undefined
Ett av de vinnande lagen under frisbeeturneringen.

Efter att man har vuxit ur sin tid som barndeltagare (10-14 år) kan man fortsätta genom ledarskapslägret som löper parallellt med barnlägret. Innan man har fyllt 18 kan man sedan bli ledaraspirant innan man söker till att bli en av de 40 ledare som arrangerar lägret. Den vägen gick också Josefine Asker. 

– Det är lika kul att bli ledare och superkul att vara lägerchef, jag gillar att rekrytera. 

undefined
Från vänster: lägerchefen Josefine Asker och deltagarna Leo Larsson, 12, Iris Kaivonen, 12 och Thea Sebelius Björnberg, 13.

Några som stödjer Josefine Askers uttalande om att många återkommer år efter år är deltagarna Leo Larsson och Iris Kaivonen, båda 12 år, samt Thea Sebelius Björnberg, 13, som går ledarskapslägret. 

– Jag har varit med i tre år. Det roligaste är alla personer man träffar i laget och alla olika saker man får göra. Det är alltid något roligt och nytt, säger Leo Larsson. 

Flera av de han har lärt känna under lägret har blivit längre vänskaper. Den upplevelsen delar även Iris Kaivonen. 

– Det är mitt tredje år också. Det är jättekul, det är så bra stämning och bra ledare. Jag har lärt känna många som jag har blivit kompis med, säger hon. 

undefined
Beckershofs Herrgård är ett före detta säteri som ligger sydväst om Katrineholm med utsikt över sjön Tislången.

Vad har varit svårast på lägret?

– Paintballen och att möta ledarna i Jipjip, det var lite läskigt, de har ju övat så mycket, säger Leo Larsson. 

– Ziplinen trodde jag inte att jag skulle våga, men det var en ledare som övertalade mig och det var jättekul, säger Iris Kaivonen. 

undefined
Leo Larsson, Iris Kaivonen och Thea Sebelius Björnberg har alla träffat nya vänner på lägret och vill återvända nästa år.

Vad har varit roligast då?

– Att åka badring efter båten är jätteroligt, men det roligaste är nog Jipjip, berättar Leo Larsson exalterat och beskriver den kull-liknande lek som lägret haft med sedan början. 

– Poängjakten var också rolig, man springer runt på hela gården och ska försöka ta olika kuvert, säger Thea Sebelius Björnberg. 

Poängjakten är en samarbetsövning där barnen får springa runt i olika stationer och göra uppdrag för att hitta en skatt. 

– Men det bästa är nog backklättringen, man ska stapla 32 backar och jag staplade 31 innan jag ramlade, säger Iris Kaivonen till. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!