Gigantisk sjöpark ska få Lasstorp att klara skyfallen

Lasstorp kommer att få en stor sjöpark om Socialdemokraterna får bestämma. I parken ska dammar ta hand om dagvattnet, samtidigt som området blir en mötesplats för katrineholmarna, med allt från hundrastgård till linbana.

Så här kan den nya sjöparken komma att se ut.

Så här kan den nya sjöparken komma att se ut.

Foto: Tengbom/Katrineholms kommun

Katrineholm2022-09-01 17:05

På torsdagen presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte om att bygga en sjöpark i Lasstorp, på östra sidan av Bievägen. Översvämningarna i Lasstorpsdiket är anledningen till att något behöver göras, anser partiet. 

– Vattnet kommer att renas, men också fördröja flödet mot Näsnaren vid stora regnmängder. Parken kommer att gynna den biologiska mångfalden, men också ge katrineholmarna möjlighet till lek och rekreation, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Exakt hur parken ska utformas är ännu inte bestämt, men däremot finns ett skissförslag. Där framkommer att parken ska vara tillgänglig både för barn, unga och vuxna, men också för personer med olika funktionsvariationer. 

Vattnet i Lasstorpsdiket har en central roll i gestaltningen, där delar av området grävs ur och skapar stora vattenspeglar. Schaktmassor används för att förhindra att vissa ytor blir översvämmade. Det planeras också för en slinga där barn kan klättra och träna balansen. Dessutom vill man bygga en mountainbikebana, toalett, hundrastgård, grillplats, repbro och eventuellt en linbana över vattnet. 

undefined
Anneli Hedberg (S) och Johan Söderberg (S) ser fram emot den nya sjöparken om de får fortsätta att styra Katrineholm.

Hur blir det med kolonilotterna?

– Det pågår en utredning om vad som ska hända med dem. Om vi bestämmer oss för att behålla kolonierna kommer både de och parken att få plats. Ska kolonilotterna vara kvar kommer de att gynnas av att vi bygger dammar, säger Johan Söderberg. 

Han poängterar att det inte är fråga om något träsk. 

– Det handlar om att bygga våtmark, inte ett träsk. Så det kommer inte att bli någon mygginvasion, säger Johan Söderberg. 

I skrivande stund har man avsatt 12 miljoner kronor för att kunna genomföra projektet mellan 2023 och 2025. Samtidigt är man öppen för att bygget kan pågå under längre tid, om det krävs på grund av varubrist och eller lågkonjunktur. 

– Ambitionen är att dra i gång nästa år om vi vinner valet, säger Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden. 

Är det någonting annat som ni inte kommer att ha råd att genomföra på grund av den här satsningen?

– De senaste åren har vi redan hunnit göra de största investeringarna som behövs, med nya skolor, bandyhall och äldreboende. Så vi ligger lite före jämfört med många andra kommuner. Vi ska vara glada för att vi hann göra det innan priserna stack i väg, säger hon. 

Karta: Här kan sjöparken byggas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!